„A Tesoro elkezdődik” Brunetto Latini tankölteményének történelmi kontextusa

Main Article Content

Ótott Noémi

Absztrakt

Brunetto Latini firenzei irodalmár és politikus Il Tesoretto című tankölteménye a szerző által egyes szám első személyben elmesélt allegorikus látomástörténete. Mivel sem az allegorikus–didaktikus költemény, sem a szerző más műveinek keletkezési idejét, azok pontos egymás utáni sorrendjét nem ismerjük, így a tanulmány először a datálás komplex kérdéskörével foglalkozik, kiemelve azon eseteket, amelyek az interpretáció tartalmi vonatkozásait is érintik.
Amikor az Il Tesorettóban Latini a saját nevét adja a narrátornak és a főszereplőnek is, egy olyan komplex univerzumba vonja be az olvasót, amely jóval túlmutat a költemény keretein. Nemcsak annak tartalmára van hatással, hanem a külső valóságot is manipulálja. Ezért kísérletet teszek arra, hogy elkülönítsem a szerző „hangjait” a szövegben és rendszerbe illesszem őket. Munkámban végig a történelmi személy, Brunetto Latini alakjára koncentrálok: hogyan jelenik meg a történelmi kontextust életrajzi elemekkel és valós korabeli események leírásával megteremtő első rész narrátoraként, valamint milyen szerepet tölt be a tanköltemény ajánlásában.

Article Details

Hogyan kell idézni
Ótott, N. (2021). „A Tesoro elkezdődik”: Brunetto Latini tankölteményének történelmi kontextusa. Antikvitás & Reneszánsz, 4(7), 9–36. https://doi.org/10.14232/antikren.2021.7.9-36
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Ótott Noémi, Deák Ferenc Gimnázium, Szeged

Ótott Noémi kutatási területe a középkori itáliai irodalomtörténet, a Dante előtti olasz irodalom, különös tekintettel Brunetto Latini életművére. Brunetto Latini Il Tesoretto című tankölteményéről írt doktori disszertációját 2020-ban védte meg a SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskolájában. 2011 óta a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium olasz nyelv és történelem szakos tanára.