Francesco Zorzi és Hannibal Rosseli a prisca theologiáról

Main Article Content

Hamvas Endre Ádám

Absztrakt

1584-ben Krakkóban megjelent egy Pymander Mercurii Trismegisti, De Coelo című mű, amely formáját tekintve kommentár a Marsilio Ficino által latinra fordított hermetikus corpushoz. A több kötetes mű szerzője a ferences Hannibal Rosseli volt, aki művében nemcsak a skolasztikus módszert követte, hanem a reneszánsz hermetizmus hagyományához is kapcsolódott. A tanulmányban azt a kérdést vizsgálom, hogy Rosseli miként használta fel a Marsilio Ficino által vázolt prisca theologia fogalmát, és a pogány bölcsességnek a katolikus teológiával való ötvözése milyen lehetséges következményekkel járt.
Következtetésem az, hogy Rosseli művére Ficino mellett komoly hatást gyakorolt a ferences spiritualitás is, mégpedig a velencei ferences Francesco Zorzi munkásságának köszönhetően. Azonban a szerző műve hangvételét a trienti zsinat utáni helyzethez igazította, ügyelve arra, hogy elkerülje annak látszatát, hogy a hermetikus filozófiával eretnek tanításokat keverne a katolikus teológiába.
Függelékben közlöm Ficinónak a Corpus Hermeticum latin fordításához írott előszavát.

Article Details

Hogyan kell idézni
Hamvas, E. Ádám. (2021). Francesco Zorzi és Hannibal Rosseli a prisca theologiáról. Antikvitás & Reneszánsz, 4(7), 91–114. https://doi.org/10.14232/antikren.2021.7.91-114
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Hamvas Endre Ádám, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézet

Hamvas Endre Ádám az ELKH BTK Moravcsik Gyula Intézet tudományos munkatársa. Fő kutatási területe a hermetikus irodalom, illetve annak hatás- és recepciótörténete, különös tekintettel a hermetika és a kereszténység kapcsolatára. Ezzel összefüggésben foglalkozik a hermetikus szövegekhez teológiai jellegű kommentárt író Hannibal Rosseli munkásságával.