„A csalásnak e ronda képe” Dante Geryon-értelmezése

Main Article Content

Süli Tünde

Absztrakt

A tátongó mélységként megjelenített dantei Poklot, amely egy lény óriási szájához hasonlóan elnyeli a holtak lelkeit, a legkülönbözőbb szörnylények népesítik be. Jelen tanulmány Geryon színjátékbeli szimbolikájára és szerepére fókuszál, célja ezenkívül a Dante gondolkodásmódját meghatározó antik és középkori források, valamint a dantei inventiók bemutatása. A költő rendkívül tudatosan alkotta meg a hamisság, a csalás tökéletes figuráját olyan komponensekből, amelyek részben a pogány hagyományból erednek, részben korának bestiáriumaiban, az enciklopédiákban leírt tulajdonságaik, valamint azon jelentések révén, amelyeket a bibliai exegézis kapcsolt azokhoz. Geryont, a legapróbb részletekig kidolgozott démoni teremtményt a jegyek sokfélesége jellemzi: arca becsületes emberarc, jóságos, bizalmat keltő arcán kívül azonban minden más testrésze, amely állat elemekből áll, a hamissághoz, a hazugsághoz köthető.

Article Details

Hogyan kell idézni
Süli, T. (2021). „A csalásnak e ronda képe”: Dante Geryon-értelmezése. Antikvitás & Reneszánsz, 4(8), 111–128. https://doi.org/10.14232/antikren.2021.8.111-128
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Süli Tünde, Szegedi Tudományegyetem

Süli Tünde 2021-ben védte meg doktori disszertációját, amelynek témája a mitikus-és hibrid lények szerepe, szimbolikája az Isteni Színjátékban, a Dante gondolatmenetét meghatározó verbális és vizuális források, valamint a dantei inventiók. Tanulmányai szintén szimbólumkutatás témában jelentek meg. A Magyar Dantisztikai Társaság és az Animalia Kutatóközpont tagja.