Egy varázskönyv reneszánsz kori recepciója. A Picatrix olvasói (I) Marsilio Ficino és Giovanni Pico della Mirandola

Main Article Content

Frazer-Imregh Monika

Absztrakt

Tanulmányomban a következő kérdésre keresem a választ: hogyan volt jelen és hogyan hatott a Picatrix olvasása az elkövetkező évszázadokra? Érdeklődésem homlokterébe Ficinót és Picót, azt a két 15. századi filozófust állítom, akik munkáik révén az ún. „tanult mágiának” tekintélyt és hitelt adtak kortársaik és közvetlen utókoruk szemében, így a Picatrix és a hasonló, mágikus tárgyú írások továbbélése, ha többnyire titkos csatornákon keresztül is, de biztosított volt. A tanulmány második része az Antikvitás és Reneszánsz következő, 10. számában fog megjelenni, ebben Francesco Cattani da Diaccetóval és Ludovico Lazzarellivel foglalkozom, majd Trithemiust és követőit, Agrippát és Paracelsust tárgyalom. Kitekintek Giordano Bruno és Tommaso Campanella Picatrix ihlette munkáira. Végül a közép-európai másolatokról dióhéjban ismertetem Láng Benedek és Veszprémy Márton kutatási eredményeit.

Article Details

Hogyan kell idézni
Frazer-Imregh, M. (2022). Egy varázskönyv reneszánsz kori recepciója. A Picatrix olvasói (I): Marsilio Ficino és Giovanni Pico della Mirandola. Antikvitás & Reneszánsz, (9), 87–118. https://doi.org/10.14232/antikren.2022.9.87-118
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Frazer-Imregh Monika, Károli Gáspár Református Egyetem

Frazer-Imregh Monika (PhD 2006) klasszika-filológus, italianista. A Károli Gáspár Református Egyetem Történeti Intézetének docense. Görög és római vallástörténetet, reneszánsz művelődéstörténetet, latin és görög szövegolvasást oktat, angol nyelven is. Fő kutatási területe az újplatonikus filozófia. Elsősorban Ficino, Pico, Poliziano, Plótinos, Plutarchos, az ál-Areopagita és a reformátorok (Luther, Bod, Pápai Páriz) műveit fordítja és kutatja. Az Orpheus Noster főszerkesztője.

Funding data