Egy olasz nyelvű farsa Aragóniai Beatrix nápolyi esküvői ünnepségéről

Main Article Content

Máté Ágnes

Absztrakt

A dolgozat a magyar szakirodalomban elsőként közli teljes terjedelmében egy ismeretlen szerzőjű, olasz nyelvű farsa szövegét, amelyet minden valószínűség szerint 1476-ban adtak elő Nápolyban Aragóniai Beatrix esküvői ünnepségei során. A tanulmány előbb érveket sorakoztat fel a szöveg datálását illetően. Ezt követően Berzeviczy Albert monográfiájának néhány állítását helyezi új kontextusba Beatrix nápolyi koronázásával és e koronázás legitimitásával kapcsolatban az itáliai és a magyarországi jogszokást vizsgálva. A tanulmány végén a farsa szövegének értelmező fordítása olvasható, amelynek fő célja, hogy megmutassa az alkalmi költészet formuláris jellegét.

Article Details

Hogyan kell idézni
Máté, Ágnes. (2022). Egy olasz nyelvű farsa Aragóniai Beatrix nápolyi esküvői ünnepségéről. Antikvitás & Reneszánsz, (9), 119–145. https://doi.org/10.14232/antikren.2022.9.119-145
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Máté Ágnes, Szegedi Tudományegyetem

Máté Ágnes (PhD 2011) az SZTE Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék NKFIH posztdoktori ösztöndíjasa és az MTA–SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatócsoport tagja. Kutatási területe a magyar-olasz kulturális kapcsolatok, a neolatin elbeszélő irodalom, valamint a neolatin nászének-költészet.

Funding data