Barokk kori arcok és jellemrajzok: Nicola Spadon „érdekes” fiziognómiája

Main Article Content

Vígh Éva

Absztrakt

Az Ágoston-rendi teológus és prédikátor, Nicola Spadon a Studio di Curiosità című, a 17. század közepén mintegy tucatnyi kiadásban megjelent értekezését az érdekességek és a kuriózumok közé sorolt tudományok (jelen esetben a fiziognómia) iránt érdeklődő átlagolvasónak szánta. Spadon igazi barokk kori arcokat és jellemrajzokat tár elénk, amikor sajátos férfi és női tulajdonságok ismertetése mellett, bizonyos foglalkozásra való hajlamot tükröző fiziognomikus arcképeket vázol fel. A tanulmány ezek közül mutat be néhányat összevetve a fiziognómia klasszikusainak tanaival, igazolva továbbá az arisztotelészi medietas és a kalokagathia tézisének 17. századi továbbélését.

Article Details

Hogyan kell idézni
Vígh, Éva. (2022). Barokk kori arcok és jellemrajzok: Nicola Spadon „érdekes” fiziognómiája. Antikvitás & Reneszánsz, (9), 147–170. https://doi.org/10.14232/antikren.2022.9.147-170
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Vígh Éva, Szegedi Tudományegyetem

Vígh Éva, a SZTE Olasz Tanszékének egyetemi tanára, a MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatócsoport vezetője. Kutatási területe a közép- és újkori művelődéstörténet, a középkori, reneszánsz és barokk olasz irodalomtörténet, az udvari kultúra, a fiziognómia szerepe az irodalomban és a művészetekben, továbbá az állatszimbolika művelődéstörténete.

Funding data