A forráshasználat újragondolása Ada és Alexandros találkozása az Alexandros-történetíróknál

Main Article Content

Munding Márta

Absztrakt

Curtius Rufus és Iustinus kivételével a főbb Alexandros-történetírók mindegyike (Diodóros, Strabón, Plutarchos, Arrhianos) beszámolt valamilyen formában arról, hogy Alexandros Kr. e. 334-ben valahol, egy nem pontosított helyszínen találkozott Karia korábbi uralkodónőjével, Adával, akit testvére, Pixódaros megfosztott hatalmá-tól. A találkozás eredményeként Alexandros segítette Adát, és végül visszaültette őt hatalmába. A szerzők leírásai eltérnek a találkozás részleteit és következményeit illetően, a legnagyobb problémát mégis az jelenti, hogy egyetlen történetíró sem nevezte meg beszámolójában azt a forrást vagy azokat a forrásokat, akiket felhasznált. A kutatók számos szempontból foglalkoztak ezzel a történettel; fő kérdésük az volt, hogy mely úgynevezett első generációs szerzők információira vezethetők vissza ezek a leírások. Tanulmányomban ehhez a témához kívánok hozzászólni, így górcső alá veszem az eddigi kutatói elméleteket, hogy igazoljam az Alexandros-kutatásban a Quellenforschung módszerének szükségességét, ugyanakkor felhívjam a figyelmet e módszer alkalmazásának határaira.

Article Details

Hogyan kell idézni
Munding, M. (2022). A forráshasználat újragondolása: Ada és Alexandros találkozása az Alexandros-történetíróknál. Antikvitás & Reneszánsz, (Ünnepi különszám), 27–42. https://doi.org/10.14232/antikren.2022.k.27-42
Rovat
Európai irodalom, filológia, művészettörténet az ókortól a felvilágosodásig
Információk a szerzőről

Munding Márta, ELKH BTK Moravcsik Gyula Intézet

Munding Márta klasszika-filológus, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének és az ELKH-BTK Moravcsik Gyula Intézetének kutatója. Kutatási területe a görög historiográfia, azon belül az Alexandros-történetírás, elsősorban Curtius Rufus.

Funding data