Alexandros és a kariai Ada találkozása Curtius Rufus munkájában? Egy gondolatkísérlet

Main Article Content

Munding Márta

Absztrakt

Diodóros, Strabón, Plutarchos és Arrhianos is beszámolt valamilyen formában arról, hogy Alexandros Kr. e. 334-ben egy nem pontosított helyszínen találkozott Karia korábbi uralkodónőjével, Adával, akit testvére, Pixódaros megfosztott hatalmától. A találkozás eredményeként Alexandros segítette Adát, és végül visszaültette őt uralmába. Két forrás, Plutarchos és Arrhianos arról is említést tett, hogy Ada fiává fogadta a makedón uralkodót. A főbb Alexandros-történetírók közül tehát egyedül Iustinus és Curtius Rufus nem szerepelteti munkájában Alexandros és Ada találkozását. Iustinus tudatosan döntött a kariai események kihagyása mellett, Curtius Rufus esetében azonban más a helyzet. Munkája első két könyve, amelyben többek között a kariai eseményekről is szólhatott, elveszett. Egy gondolatkísérlet keretében így arra a kérdésre keresem a választ, hogy Curtius Rufus szerepeltethette-e munkájának elveszett részében Alexandros és Ada találkozását, s ha igen, milyen információkat közölhetett a találkozásról, s milyet magáról Adáról.

Article Details

Hogyan kell idézni
Munding, M. (2022). Alexandros és a kariai Ada találkozása Curtius Rufus munkájában? Egy gondolatkísérlet. Antikvitás & Reneszánsz, (10), 9–28. https://doi.org/10.14232/antikren.2022.10.9-28
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Munding Márta

klasszika-filológus, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének és az ELKH BTK Moravcsik Gyula Intézetének kutatója. Kutatási területe a görög historiográfia, azon belül az Alexandros-történetírás, elsősorban Curtius Rufus.