Mater Matuta és Aurora kapcsolata

Main Article Content

Janovics Anna

Absztrakt

A Matraliát minden évben megrendezték: Mater Matutának vagy Matuta Anyának adtak tiszteletet, és rendszerint csak nők vehettek részt rajta. Az ünnep szigorúan reggel kezdődött a prima lux megjelenésével, talán emiatt is azonosították Matuta Anyát több olyan istennővel, akiknek mitológiája, aspektusai kapcsolódnak az égi szférához. Egy ezek közül az istennők közül a rómaiaknál Aurora néven számon tartott hajnalistennő. Számos szöveghelyen említik egymás mellett a két istennőt, alakjuk néhol mármár egymásba olvad. Ezeket a kapcsolódási pontokat mutatom be röviden.

Article Details

Hogyan kell idézni
Janovics, A. (2022). Mater Matuta és Aurora kapcsolata. Antikvitás & Reneszánsz, (10), 67–76. https://doi.org/10.14232/antikren.2022.10.67-76
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Janovics Anna

az SZTE Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék MA képzésén végzett, klasszikus latin szakirányon. Szakdolgozati témája volt a Hajnal mint istenalak a római és görög kultúrában, jelenleg Mater Matuta és a római Aurora közötti kapcsolatot kutatja. PhD-tanulmányaira készül római vallástörténetből.