Boccaccio nyomában? Tradíció és innováció a 16. századi mitográfiában (I)

Main Article Content

Molnár Annamária

Absztrakt

Giovanni Boccaccio Genealogia deorum gentilium című, az antik istenségek családfáját megalkotó műve nem csupán amiatt kerülhet a kutatások látóterébe, mert saját korának rendkívüli, korábban nem látott irodalmi vállalkozása, hanem mert a 16. századi mitográfusok műveinek kiindulópontja, ihlető forrása is. Tanulmányomban, amelyet bevezetésnek szánok későbbi, a boccacciói mitográfia 16. századi utóéletét vizsgáló kutatásaimhoz, két, több szempontból is egymás ellenpólusának tekinthető szerzővel és mitográfiájával foglalkozom: Lilio Gregorio Giraldi De deis gentium, valamint Vincenzo Cartari Le imagini degli Dei degli Antichi c. művével. Megvizsgálom, hogyan viszonyulnak elődjük, Boccaccio munkájához, mennyire hűen követik őt, hol és miben kérdőjelezik meg értesüléseit, továbbá hogyan képesek a hagyományokkal összeegyeztetni saját célkitűzéseiket és innovatív törekvéseiket.

Article Details

Hogyan kell idézni
Molnár, A. (2022). Boccaccio nyomában? Tradíció és innováció a 16. századi mitográfiában (I). Antikvitás & Reneszánsz, (10), 121–133. https://doi.org/10.14232/antikren.2022.10.121-133
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Molnár Annamária

a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott 2015-ben olasz–latin szakos tanárként. Kutatási területe a boccacciói latin próza, különös tekintettel a De mulieribus claris és a Genealogia deorum gentilium c. művekre. PhD-fokozatát 2021-ben szerezte meg e két mű közös istennőalakjainak komparatív vizsgálatát tárgyaló disszertációjával. Az SZTE Antikvitás és Reneszánsz Kutatóközpont tagjaként jelenleg a boccacciói mitográfia utóéletét kutatja, különös tekintettel a 16. századi mitográfusok, köztük például Lilio Gregorio Giraldi és Vincenzo Cartari munkásságára. Emellett a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban óraadóként olasz nyelvet tanít.