Petrarca Rómában

Main Article Content

Lázár István Dávid

Absztrakt

Petrarca Rómába először csak 1337-ben, 33 éves korában jutott el, lelkében mégis mindig rómainak érezte magát, aminek műveiben többször is hangot adott. Római tartózkodásairól több alkalommal beszámolt barátainak írott leveleiben és egyéb írásaiban. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Rerum familiarium libri 6. könyvének 2. levele, amely barátjához, Giovanni Colonnához szól, felidézve közös sétáikat az Örök Városban. A levél három jól elkülöníthető részből áll, amelyek csak lazán függenek össze egymással. A tanulmányban arra keresem a választ, hogy miért válogatta be Petrarca a kötetbe ezt a levelet; mi fűzi egybe a látszólag különböző tematikájú részeket; mitől igazi civis Romanus Petrarca.

Article Details

Hogyan kell idézni
Lázár, I. D. (2023). Petrarca Rómában. Antikvitás & Reneszánsz, (11), 39–45. https://doi.org/10.14232/antikren.2023.11.39-45
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Lázár István Dávid

az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tan-szék docense, az SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatóközpont tagja. Fő kutatási területei: a korai humanizmus irodal-ma (különösen F. Petrarca életműve); Mátyás-kori humanizmus; a 16. sz. második felének hitvitázó irodalma Magyarországon és Erdélyben.