Testbeszéd és fiziognomikus jelek olvasata Andrea Mantegna Az Erény diadala című festményén

Main Article Content

Absztrakt

Giovan Battista Della Porta fiziognómiai főműve előszavában megállapítja, hogy a fiziognómia nemcsak morálfilozófiai vélekedések tárgya és eszköze, de költők, festők és szobrászok sajátja is, amely segítségével az ábrázolt alak jellemét és érzelmeit közvetítik az értő olvasó/néző számára. E tanulmány célja a fiziognómiai jelek által magyarázott testbeszéd és a lélek művészi ábrázolása közötti kapcsolat vizsgálata ikonográfiai példák segítségével, Andrea Mantegna Az Erény diadala című festményén ábrázolt Erények és Bűnök elemzésével.

Article Details

Hogyan kell idézni
Vígh, Éva. (2023). Testbeszéd és fiziognomikus jelek olvasata Andrea Mantegna Az Erény diadala című festményén. Antikvitás & Reneszánsz, (11), 79–101. https://doi.org/10.14232/antikren.2023.11.79-101
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Vígh Éva

a SZTE BTK Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének egyetemi tanára, az SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatóközpont vezetője. Kutatási területe a közép- és újkori művelődéstörténet, a középkori, reneszánsz és barokk olasz irodalomtörténet, az udvari kultúra, a fiziognómia szerepe az irodalomban és a művészetekben, továbbá az állatszimbolika művelődéstörténete.