„o preceps et calamitose senex” – Petrarca elmarasztaló véleménye Ciceróról és Senecáról

Main Article Content

Lázár István Dávid

Absztrakt

Petrarca Familiarium rerum libri című levélgyűjteményének utolsó, 24. könyvében található az a tíz darabból álló csoport, amelyet a szakirodalom (Petrarca kifejezésével élve) antiquis illustrioribusként tart számon. Ezek a levelek, amint az elnevezésük is mutatja, híres ókori szerzőkhöz íródtak. Petrarca úgy fogalmazza meg ezeket a darabokat, mintha kortársaihoz szóló, valódi misszilis levelek lennének, s ezzel a módszerrel tulajdonképpen önmagát is beemeli a híres elődök társaságába. „Levelezőpartnereihez” szinte kivétel nélkül a legnagyobb elismerés hangján szól, két kivétellel: Cicerót (a hozzá írott két levél egyikében) és Senecát elmarasztalja. Habár tudjuk (és ezt elmarasztalása mellett expressis verbis ki is jelenti), hogy Petrarca a latin próza legnagyobb mesterének tekinti Cicerót, valamint az antik morálfilozófia legnagyobbjának Senecát, emberi, jellembeli hiányosságaik felett nem huny szemet, élesen szóvá teszi azokat.

Article Details

Hogyan kell idézni
Lázár, I. D. (2023). „o preceps et calamitose senex”: – Petrarca elmarasztaló véleménye Ciceróról és Senecáról. Antikvitás & Reneszánsz, (12), 9–17. https://doi.org/10.14232/antikren.2023.12.9-17
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Lázár István Dávid

az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék docense, az SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatóközpont tagja. Fő kutatási területei: a korai humanizmus irodalma (különösen Petrarca életműve); Mátyás-kori humanizmus; a 16. sz. második felének hitvitázó irodalma Magyarországon és Erdélyben.