Egy elfeledett panegyrikus előképei – Elias Corvinus: Ioannis Hunniadae res bellicae contra Turcas

Main Article Content

Szász Keve

Absztrakt

Bár a 16. században élt Elias Corvinus neve nem ismeretlen a neolatin kutatás számára, Corvinus fő művével, a Ioannis Hunniadae res bellicae contra Turcasszal eddig érdemben még nem foglalkozott sem a nemzetközi, sem a hazai kutatás, annak ellenére, hogy a szerző jelentős magyarországi kapcsolatokkal rendelkezett, szóban forgó panegyrikus eposzának célkitűzése pedig Hunyadi János törökök elleni háborús tetteinek megéneklése volt. Jelen tanulmány ezen adósságból kíván valamennyit törleszteni, amikor a mű forrásanyagai után kutatva feltárja a megalkotásához felhasznált irodalmi és történeti munkákat, illetve azok viszonyát az eposzhoz. Az antik reminiszcenciák felsorolása után sor kerül a mű Alessandro Cortese De laudibus bellicis Matthiae Corvini regis Hungariae című panegyrikusával és Antonio Bonfini Rerum Hungaricarum decadesével való párhuzamainak bemutatására is.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szász, K. (2023). Egy elfeledett panegyrikus előképei: – Elias Corvinus: Ioannis Hunniadae res bellicae contra Turcas. Antikvitás & Reneszánsz, (12), 19–40. https://doi.org/10.14232/antikren.2023.12.19-40
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Szász Keve

2022-ben szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem klasszika-filológia szakán alapszakos diplomát, majd ugyanitt kapta meg 2023-ban mesterszakos diplomáját antik örökség szakirányon. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Neolatin Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Programjának elsőéves doktorandusz hallgatója.