Majmoktól vagy a tengerből származunk? – A 18. századi evolúciós gondolkodás két elméletének szimbolikus párhuzamai

Main Article Content

Ocsovai Dóra

Absztrakt

Elemzésünkben a 18. századi embert foglalkoztató kérdés vizsgálatát tűztük ki célul: Az ember vajon a majomtól vagy a tengerből származik-e? Ahhoz, hogy ezt, az evolúcióelméletek párhuzamos vizsgálatát lehetővé tevő kérdést tárgyalhassuk, csak távolról kívánjuk érinteni a szigorúan vett vallásos megközelítést, inkább a Felvilágosodás korának irodalmi lenyomatai és evolúciós elméletei alkotják gondolataink bázisát, úgy mint a földi állatok születése a tengervízben, vagy a természettudósok gondolatmenete, akik a hasonló fiziognómiai jellemzőik alapján az emberszabású majmokat tették meg az ember őseivé. Munkánk főként a tengervíz- és a majom-motívum együttes jelenlétére támaszkodik 18. századi szerzők szövegeiben: Rousseau-tól, Voltaire-től, Diderot-tól és Buffon-tól kölcsönzött példákon keresztül egészen Fabricius hidroteológiai megközelítéséig. Ezáltal megkísérlünk annak utánajárni, hogy a majom és a tengervíz motívumaira tett utalások feltárják-e a felvilágosodás korának két evolúciós gondolkodásmódja közötti kapcsolatot.

Article Details

Hogyan kell idézni
Ocsovai, D. (2024). Majmoktól vagy a tengerből származunk? – A 18. századi evolúciós gondolkodás két elméletének szimbolikus párhuzamai. Antikvitás & Reneszánsz, 7(13), 101–117. https://doi.org/10.14232/antikren.2024.13.101-117
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Ocsovai Dóra

kutatási témái a művészetpszichológia területe és a víz szimbólumának kultúrtörténete, esztétikája, amelynek 18. századi francia irodalmi és festészeti kitekintéséből doktori disszertációját 2012-ben védte meg az ELTÉ-n. Jelenlegi önálló kultúrtörténeti kutatásai és publikációi mellett az ELTE Pszichológiai Intézetének óraadójaként művészetpszichológia kurzust tart, valamint az SZTE Francia-Magyar Felvilágosodás Kutatóközpontjának tagja.