Angelo Poliziano levele Antonio Pizzamanóhoz

Main Article Content

Absztrakt

Az itt következő forrásban Angelo Poliziano levelezése negyedik könyvének hetedik darabját olvashatjuk (Epistulae 4, 7), amelyet Antonio Pizzamanóhoz, a velencei humanistához írt, aki tehetősebb barátjával és egyben pártfogójával, Domenico Grimanival együtt egy alkalommal álruhában kereste fel őt és Giovanni Pico della Mirandolát, így tréfálva meg a két firenzei jóbarátot. A két csínytevő még a távozásakor is alig akarta felfedni valódi kilétét, és ezt a csínyt hányja Pizzamano szemére szintén tréfásan Poliziano.

Article Details

Hogyan kell idézni
Frazer-Imregh, M. (2024). Angelo Poliziano levele Antonio Pizzamanóhoz. Antikvitás & Reneszánsz, 7(13), 193–205. https://doi.org/10.14232/antikren.2024.13.193-205
Rovat
Fordítások, szövegközlések
Információk a szerzőről

Frazer-Imregh Monika

(PhD 2006) klasszika-filológus, italianista. A Károli Gáspár Református Egyetem Történeti Intézetének docense. Görög és római vallástörténetet, reneszánsz művelődéstörténetet, latin és görög szövegolvasást oktat, angol nyelven is. Fő kutatási területe az újplatonikus filozófia. Elsősorban Ficino, Pico, Poliziano, Plótinos, Plutarchos, az ál-Areopagita és a reformátorok (Luther, Bod, Pápai Páriz) műveit fordítja és kutatja. Az Orpheus Noster főszerkesztője.