Hétvégi magyar iskolák és óvodák közelebbről: a Tel-Avivi Magyar Iskola és Óvoda - Vadász, Viola (Iskolakultúra, 2020)
A Tel-Avivi Magyar Iskola és Óvoda egy viszonylag új, de annál aktívabb tagja a világszerte, hasonló szervezeti keretek között működő hétvégi magyar iskolák és óvodák körének. Ezekről az intézményekről és azok számáról pontos adattal egyelőre sem a velük kapcsolatban álló magyarországi hivatalos szervezetek (Miniszterelnökség/Nemzetpolitikai Államtitkárság, Magyar Diaszpóra Tanács, Külügyminisztérium vagy a Balassi Intézet), sem maguk a hálózatba egyelőre nem tömörült iskolák és óvodák nem rendelkeznek; körülbelüli számadatként 170-200 közé tehető a jelenleg is hétvégi magyar iskola és/vagy óvodaként működő intézmények száma, amelyeknek egy része ezt a szókapcsolatot használja hivatalos nevében is, mások egyesületként, tanodaként, online felületként működnek. Annyi bizonyos, hogy a technikai eszközöknek és fórumoknak köszönhetően egyre inkább láthatóvá és elérhetővé válnak azok számára, akik a magyar nyelv és kultúra ápolását külföldön is fontosnak tartják. Egy-egy személy, csoportosulás, kulturális intézet, konzulátus vagy nagykövetség által teremtődtek meg, s lettek részei a diaszpóra magyarság helyi alakulatának. A Tel-Avivi Magyar Iskola és Óvoda a jelenlegi formájában 2014 óta létezik. Létezésének fontos eleme, hogy elősegítse a felnövekvő generációk és családok tudatosabb nyelvhasználatát, illetve a származási kultúrához való könnyebb és rugalmasabb kapcsolódást.