A humánökológiai alkalmazkodás kultúrtörténete az újabb német szakirodalom tükrében - Kovács, Kálmán Árpád (Iskolakultúra, 2013)
Napjaink történettudományában hatalmas fellendülés tapasztalható a klíma-, a környezet- és az ökológiatörténet, valamint a humánökológiai alkalmazkodás kutatásának területén. E helyen nincs terünk mindezen tudományok pontos definiálására, egymástól való elhatárolására és egymást átfedő kutatási területeik vázolására, mindössze arra vállalkozhatunk, hogy fontosabb közös jellemzőiket megnevezzük.