Szegedi élelmiszeripari hungarikumok helyzete, lehetőségei a globalizáció és a lokalizáció kölcsönhatásában eredet, hagyomány és minőség szögediesen

Main Article Content

Kis Krisztián
Pesti Kitti

Absztrakt

Az élelmiszeripari hungarikumok történelmi múlttal rendelkező, hagyományos módon előállított, hozzáadott értéket képviselő termékek. Kedvező tulajdonságaik ellenére jelenlegi piaci helyzetük eltér a kívánatostól. A szegedi egyetemisták körében végzett kérdőíves kutatás eredményeiből kiderül, hogy a hungarikumok ismertsége hiányos. A hallgatók értékelik a hungarikumok megkülönböztető jellemzőit, ugyanakkor árérzékenyek, többletfizetési hajlandóságuk jellemzően alacsony szintű. A szegedi élelmiszeripari hungarikumokat gyártókkal készített mélyinterjúk rámutattak arra, hogy piaci helyzetük javításának lehetőségeként tekintenek termékeik hungarikummá válására. Összességében megállapítható, hogy a hungarikum élelmiszerek alkalmasak arra, hogy hathatósan hozzájáruljanak a sikeres lokalizációhoz, amelynek alapja az innováció, ami lehetővé teszi, hogy elegyítsük, illetve megfelelően kombináljuk a tradíciót a nóvummal, javítva ezáltal a hungarikumok versenyesélyeit helyi, országos és nemzetközi viszonylatban egyaránt. 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kis, Krisztián, és Kitti Pesti. 2015. „Szegedi élelmiszeripari Hungarikumok Helyzete, lehetőségei a globalizáció és a lokalizáció kölcsönhatásában: Eredet, hagyomány és minőség szögediesen”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 10 (2):9-34. https://doi.org/10.14232/jtgf.2015.2.9-34.
Folyóirat szám
Rovat
Hungarikumok, táplálkozás, fogyasztói szokások