A lineáris programozási modell alkalmazása a szántóföldi növénytermesztés optimalizálásánál a közvetlen támogatások figyelembevétele mellett

Main Article Content

Csipkés Margit

Absztrakt

A szántóföldi növénytermesztés vetésszerkezetének és jövedelmének egyidejű optimalizálására a lineáris programozást célszerű alkalmazni. A módszer segítségével meghatározható egy olyan optimális vetésszerkezet, amely megfelel a zöldítés feltételeinek, továbbá maximálisan kihasználja a támogatási lehetőségeket, így a lehető legnagyobb jövedelmet biztosítja a gazdálkodó számára. Általános célom az adott üzemméret mellett a lehetséges jövedelem maximalizálása. Első specifikus célkitűzésként a zöldborsó versenyképességét kívánom vizsgálni a termeléshez kötött ipari zöldségnövény termesztésének támogatásával figyelembe véve, illetve annak csökkentett mértével. Második specifikus célul a földbérlés gazdaságosságának meghatározását tűztem ki, meghatározott rendelkezésre álló tőke és földbérleti díj mellett. Harmadik specifikus célul pedig a támogatások jövedelemre gyakorolt hatásának meghatározását tűztem ki. 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Csipkés, Margit. 2017. „A lineáris programozási Modell alkalmazása a szántóföldi növénytermesztés optimalizálásánál a közvetlen támogatások figyelembevétele Mellett”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 12 (3):35-46. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.3.35-46.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok