A kék szemszínű búzák lisztminősége és antocián tartalma

Main Article Content

Matuz János
Óvári Judit
Ács Erika
Langó Bernadett
Berényi Attila

Absztrakt

Kutatásunkban teszteltük a kék búzák lisztminőségét és antocianin tartalmát. A vizsgált két kék búza törzs lisztminőségi és sütőipari tulajdonságai a nem kékszemszínű malmi búzához hasonlóak voltak. A teljes kiőrlésű lisztek farinográfos értéke általában kisebb volt a fehér lisztekénél a jelentős korpatartalom miatt. A teljes kiőrlésű lisztből készült cipók térfogata is lényegesen kisebb volt a fehérlisztből készültekénél. A kék szemszínű búzák legjobban az antocianin tartalomban térnek el a nem-kék szemszínű GK Csillag közönséges malmi búzafajtától. A kék búzák teljes kiőrlésű lisztjének antocianin tartalma gyakran elérte a 100mg/kg értéket, a fehér lisztjeikben ugyanez 6,7-14,7 mg/kg volt. Az antocianin tartalomra az évjáratnak és a termőhelynek is jelentős hatása volt. A GK Csillag fehér lisztjében nem volt mérhető, teljes kiőrlésű lisztjében is csak 5,3mg/kg volt az antocianin tartalom. Mivel az antocianin tartalom a teljes kiőrlésű lisztekben a legmagasabb, ezért ezzel a liszttel lehet hatékonyan javítani, növelni a tészta- és a sütőipari termékek antocianin tartalmát.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Matuz, János, Judit Óvári, Erika Ács, Bernadett Langó, és Attila Berényi. 2023. „A kék szemszínű búzák lisztminősége és antocián Tartalma”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 18 (Különszám):315-21. https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.kulonszam.315-321.
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Matuz János, Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar (Szeged), GK Kft. (Szeged)

MTA doktora, mezőgazdasági tudományok kandidátusa, emeritus professzor, búzanemesítő

Óvári Judit, Gabonakutató Nonprofit Kft.

búzanemesítő

Ács Erika, Gabonakutató Nonprofit Kft. (Szeged)

nyugalmazott laboratóriumvezető

Langó Bernadett, Gabonakutató Nonprofit Kft.

laboratóriumvezető

Berényi Attila, Gabonakutató Nonprofit Kft.

analitikai laboratóriumvezető

Funding data

Hivatkozások

Abdel-Aal, E.-S. M., Young, J. C., Rabalski, I. (2006): Anthocyanin composition in black, blue, pink, purple, andred cereal grains. Journal of Agricultural. and Food Chemistry, 54: 4696–4704. https://doi.org/10.1021/jf0606609

Barabás, Z. (1973): Method of producing hybrid wheat by means of marker genes. Cereal Research Communications, 1 (1): 45–48.

Cassidy, A., Mukamal, K. J., Liu, L., Franz, M., Eliassen, A. H., Rimm, E. B. (2013): High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardialinfarction in young and middle-aged women. Circulation, 127 (2): 188–196. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.112.122408

Escribano-Bailón, M. T., Santos-Buelga, C., Rivas-Gonzalo, J. C. (2004): Anthocyanins in cereals. Journal of Chromatography A, 1054 (1-2): 129–141. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2004.08.152

Fuleki, T., Francis, F. J. (1968): Extraction and determination of total anthocyanin in cranberries. Food Sci., 33: 78–83. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1968.tb00887.x

Iba (2006) <http://www.backaldrin.com/Content.Node/int/brands/more-purpur.en.php> (2017.09.03.)

Jennings, A., Welch, A. A., Fairweather-Tait, S. J., Kay, C., Minihane, A. M., Chowienczyk, P., Jiang, B., Cecelja, M., Spector, T., Macgregor, A., Cassidy, A. (2012): Higher anthocyanin intake is associated with lower arterial stiffness and central blood pressure in women. American Journalof Clinical Nutrition, 96 (4): 781–788. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.042036

Liu, Z., Schwimer, J., Liu, D. (2005): Black raspberry extract and fractions containangiogenesis inhibitors. J. Agric. Food Chem., 53 (10): 3909–15. https://doi.org/3909-3915. 10.1021/jf048585u

Sharma R. (2001): Impact of Solar Uv-B on tropical ecosystems and agriculture. Case study: effect of UV-B on rice. Proceedings of SEAWIT98 and SEAWPIT2000, 1: 92–101.

Varga, M., Bánhidy, J., Cseuz, L., Matuz, J. (2013): The Anthocyanin Content of Blue and Purple Coloured Wheat Cultivars and their Hybrid Generations. Cereal Research Communications, 41 (2): 284-292. https://doi.org/10.1556/crc.41.2013.2.10

Zeven, A. C. (1991): Wheats with purple and blue grains: A review. Euphytica, 56: 243–258. https://doi.org/10.1007/BF00042371