Generációk viszonya a lokális értékekhez Szeged Klebelsberg-telepen - Újvári, Edit; Királykuti, Anna (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
A Szeged Klebelsberg-telepi lakosság az 1920-as években felépülő városrészben alakította ki élénk közösségi életét. Ezek a lokális tradíciók és értékek a rendszerváltozást követően (az 1990-es évektől kezdődően) motivációt jelentettek a városrész civil közösségi életének újjászervezéséhez, intézményi kereteinek kialakításához, Klebelsberg Kuno tiszteletének felelevenítéséhez. Viszont a hagyományok fenntartása a Baby-boomer generáció munkájának köszönhető, a fiatalabb nemzedékek, különösen a Z-generációs nem, vagy csak kis részben kapcsolódnak be a közösségi programokba. Az előadás ennek okait helyezi fókuszpontba, a témára vonatkozó interjús kutatást is hasznosítva. Valamint ismertetünk egy olyan projekt-tervezet, amely a fiatalokat célozza: a program a Z-generációnak a lokális értékek ismeretébe való bevonásra irányul.