A közösségi médiakommunikáció anomáliái és beszédaktusainak torzulásai - Kegyes, Erika; Hervé-Lóránth, Ervin (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
Kutatásunkban azt vizsgáljuk meg, hogy a napjainkban „humán tartozéknak” nevezett kommunikációs eszközök miként alakítják át kommunikációs szokásainkat, s a „humán köldökzsinóron” át áradó információk, hogyan befolyásolják az ezekhez az eszközökhöz köthető érzelmeinket, illetve miként változtatják meg az információk tartalmát és szerkezetét. A digitális pragmatika elméleti keretében mutatjuk be a kommunikációs folyamatok pragmatikai szempontú változásait, a közösségi kommunikációs terekben megfigyelhető beszédaktusok struktúráinak átalakulását, az ezek hatására létrejött anomáliákat, amelyek kihatnak a társas kommunikáció közösségi platformokon zajló folyamaraira, és ezáltal az emberi kapcsolattartás szabályaira. A tanulmányban a következő folyamatokra fókuszálunk: az információ deformálódásának folyamatára, a közlő szándéka és a befogadó értelmezése között feszülő ellentétre, a torzult információ és torzított interpretáció következményeire. Azért, hogy ezeket a folyamatokat jobban megismerjük, fiatal felnőttek körében pilotkutatást végeztünk, amelyben az ezekhez a jelenségekhez való viszonyulásukat térképeztük fel. A kutatás eredményeit beépítettük a tanulmányunkba, és ezek alapján készítettünk el egy folyamatábrát, ami a közösségi platformok kommunikációs szokásainak negatív irányba történő elmozdulását ábrázolja.