A sportlétesítmény-választást befolyásoló legfőbb szempontok vizsgálata a fitnesz szolgáltatást igénybe vevő férfiak és nők körében

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Éva Judit Bartha
Éva Bácsné Bába

Absztrakt

A mozgásszegény életmód komoly terheket jelent egy nemzetgazdaság számára. Magyarországon a fizikai aktivitás szintje alacsony az európai átlaghoz képest (WHO, 2010). A fizikai aktivitás növelése jelentős megtakarítást eredményezne a gazdaságnak az inaktivitás következtében kialakuló betegségek költségeinek megtakarításával (Apor, 2010). A fitnesz szektor mindenki számára elérhető sportlétesítményei, a fitneszklubok a társadalom széles rétegei számára teszik lehetővé a mindennapos testmozgásba való bekapcsolódást. A fitnesztermek egyre növekvő számban állnak a szabadidő-sportolók rendelkezésére, így egyre élesebb verseny alakul ki a különböző szolgáltatók között. Vizsgálatunk során arra kerestünk választ, a fitneszközpontok mely jellemzői játszanak fontos szerepet a fogyasztók sportlétesítmény-választásában, a fitnesz szolgáltatók milyen tényezők figyelembe vételével növelhetik versenyképességüket és biztosíthatják hosszú távú fennmaradásukat. Vizsgálatunkban 753 fitnesz fogyasztót kérdeztünk meg strukturált interjú segítségével arról, hogy mely szempontok alapján választják ki az edzéseik helyszínéül szolgáló fitneszklubot. Az adatokat SPSS statisztikai program segítségével elemeztük. Eredményeink azt tükrözik, hogy a fitnesz szektor fogyasztóit az edzőterem kiválasztásában leginkább a tárgyi környezet, a felszereltség és tisztaság befolyásolja. Ezek a tényezők fontosabbnak bizonyultak az alapszolgáltatásoknál és az árnál is. Emellett fontos szerepet játszik a fitneszterem kiválasztásában a személyzet, valamint mintánkban az edző személye és a jó légkör is kiemelt jelentőségűnek bizonyult.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Bartha, Éva Judit, és Éva Bácsné Bába. 2019. „A sportlétesítmény-választást befolyásoló legfőbb Szempontok vizsgálata a Fitnesz szolgáltatást igénybe Vevő férfiak és nők körében”. TAYLOR 11 (1.):5-14. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/taylor/article/view/21996.
Rovat
Cikkek