Egyetemi hallgatók fizikai aktivitásának vizsgálata a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának hallgatói körében

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Zoltán Szerdahelyi
Éva Bácsné Bába

Absztrakt

A magyar lakosság egészségügyi mutatói nem javultak az elmúlt egy évtizedben. A különböző típusú betegségek (szív- és érrendszeri, daganatos, mozgásszervi, pszichés) kialakulásában az egyik fő kockázati tényező a fizikai aktivitás alacsony szintje. Mind a hazai, mind a nemzetközi vizsgálatok megerősítik azt a tényt, hogy a lakosság nagy része által végzett mozgásmennyiség elégtelen az egészség megőrzésére, illetve fejlesztésére. A fizikai aktivitás és az egészséges életmód kapcsolatának hangsúlyozása folyamatosan napirenden van az egészségügyi- és sportszakemberek, valamint a politikai döntéshozók körében. A humán erőforrás mennyiségi és minőségi jegyeinek megőrzése és fejlesztése elképzelhetetlen az általános egészségi állapot javulása nélkül. Az iskolai végzettség és a fizikai aktivitás között kimutatható összefüggés nem újkeletű. Az egyetemi hallgatók sportolási szokásait is számos munka elemezte részletesen. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának hallgatói olyan területeken fognak dolgozni (óvodapedagógusok, csecsemő- és kisgyermeknevelők és gyógypedagógusok), ahol a gyermekek egészséges életmódra nevelésében kulcsfontosságú szerepet kapnak. A példamutatás mellett a hallgatók egészségi állapotának megőrzése és javítása is kiemelt szerepet kap, hiszen az egészséges munkavállaló több szempontból is hozzájárulhat a munkahelyi hatékonyság és eredményesség növeléséhez.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Szerdahelyi, Zoltán, és Éva Bácsné Bába. 2019. „Egyetemi hallgatók Fizikai aktivitásának vizsgálata a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának hallgatói körében”. TAYLOR 10 (4. szám):91-101. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/taylor/article/view/21999.
Rovat
Cikkek