Stressz és táplálkozás közötti összefüggés 14-19 éves fiatalok körében

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Gréta Tikvicki

Absztrakt

Bevezetés
A stressz a mindennapok természetes velejárója, sokszor kerülünk olyan helyzetbe, amely valamilyen frusztrációt, kényelmetlen érzést vált ki belőlünk. Ilyenkor különböző módon tudunk a stresszre reagálni, mely a táplálkozási magatartásra is hatást gyakorolhat.
Célkitűzés
Vizsgálatom során célom volt feltérképezni, hogy az észlelt stressz milyen hatással van a 14-19 éves (N=108) gimnazisták táplálkozására, illetve mennyire vannak tisztában a túlevéses zavar fogalmával, tüneteivel.
Módszer
Vizsgálatomhoz a kutatást kvantitatív kutatási technika segítségével készítettem el, ehhez saját összeállítású önkitöltős kérdőívet alkalmaztam, amibe szerepeltek nyitott, illetve zárt kérdések.
Ezen kívül felhasználtam az Evészavar Kérdőív Bulimia alskáláját, a Fallon-Rozin Emberalakrajzok Tesztet, illetve a Megküzdési Módok kérdőíven belül az Egyéni, és a Munkahelyi kérdőívet.
Eredmények
Az eredmények szerint a válaszadók jelentős részének megváltozik étkezési szokása az észlelt stresszhelyzet alatt; legtöbben kevesebbet esznek a stressz hatására. A kitöltők nagy részénél ilyenkor nem jelenik meg kontrollvesztés a táplálkozásukban. A válaszadó serdülők nagy része nem elégedett a testével, viszont többségük nem próbált még ki diétázási formát fogyási szándékkal. A kitöltők nagy része nincs tisztában a túlevéses zavar tüneteivel.
Következtetések
Fontos, hogy ismerjünk bizonyos stresszkezelési módszereket, mert ha csökkentjük a stresszt, harmonikusabb táplálkozási magatartás alakítható ki, tartható fenn, illetve megelőzhetők lehetnek az evészavarok.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Tikvicki, Gréta. 2019. „Stressz és táplálkozás közötti összefüggés 14-19 éves Fiatalok körében”. Acta Sana 12 (2. suppl.):38-43. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/actasana/article/view/32031.
Rovat
Cikkek

Hivatkozások

1. Kiss-Tóth B.: Stressz és táplálkozás. 2013. Online: http://preventissimo.hu/tudastar/ cikk/285 Letöltés dátuma: 2018.03.17.
2. Margitics F. és Pauwlik Zs.: Megküzdési stratégiák preferenciájának összefüggése az észlelt szülői nevelői hatásokkal. Magyar Pedagógia; 106. évf. 1. szám 43-62; 2006.
3. Túry F. és Pászthy B.: Evészavarok és testképzavarok. Budapest, Pro-Die Kiadó, 2008.
4. Atkinson R. C. és Hildegard E.: Pszichológia. Budapest, Osiris Kiadó, 2005.