Egy kontinens névadójának boccacciói interpretációi – Európa mitológiai alakként és földi halandóként

Main Article Content

Molnár Annamária

Absztrakt

Jelen tanulmány kontinensünk névadójának, Európa föníciai királylány történetének különféle interpretációs lehetőségeit mutatja be Giovanni Boccaccio két latin nyelvű prózai művében, a Genealogia deorum gentiliumban, valamint a De mulieribus clarisban. Célom Európa példáján keresztül szemléltetni, milyen sajátosságokkal mesélhető el, és milyen változatos módokon intrepretálható lényegében ugyanaz a mitológiai történet eltérő célkitűzések, attitűdök és forrásfelhasználás mentén.

Article Details

Hogyan kell idézni
Molnár, A. (2024). Egy kontinens névadójának boccacciói interpretációi: – Európa mitológiai alakként és földi halandóként. Antikvitás & Reneszánsz, 7(13), 71–77. https://doi.org/10.14232/antikren.2024.13.71-77
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Molnár Annamária

a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott 2015-ben olasz-latin szakos tanárként. Kutatási területe a boccacciói latin próza, különös tekintettel a De mulieribus claris és a Genealogia deorum gentilium c. művekre. PhD-fokozatát 2021-ben szerezte meg e két mű közös istennőalakjainak komparatív vizsgálatát tárgyaló disszertációjával. 2017 és 2022 között az MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatócsoport tudományos segédmunkatársaként dolgozott. 2023 szeptemberétől a HUN-REN BTK Irodalomtudományi Intézetében futó MTA-BTK Lendület Humanista Kánonok és Identitások Kutatócsoport tudományos munkatársaként a magyarországi latinság 1450 és 1630 közötti szövegeit vizsgálja, továbbá részt vesz az Intézet DigiPhil-projektjében, kritikai kiadások kódolását, adatgazdagítását, névtérépítését végzi.