A kukorica relatív klorofill tartalma, levélterülete és termésátlaga közötti összefüggés vizsgálata monokultúrás tartamkísérletben

Main Article Content

Bencze Gábor
Futó Zoltán

Absztrakt

Kísérletünket Szarvason, a Szent István Egyetem Agrár és Gazdaságtudományi Kar Galambosi kísérleti telepén végeztük. Tartamkísérletünkben a különböző arányú (N, P, K) tápelemek növényfiziológiai, termésképzési hatásait vizsgáltuk. A tényezők közötti összefüggéseket 32 tápanyag ellátási szinten mértük. Kísérletünkben vizsgáltuk a kukorica tápanyag-reakcióját a klorofill tartalom változása, a levélterület és a termésátlag alakulása szempontjából. Kísérletünkben a levélterület növekedése szoros pozitív korrelációt eredményezett a termésátlag növekedésével, valamint a kukoricalevél relatív klorofill tartalmával. A tápelemek közül kísérletünkben a legjelentősebb pozitív hatást a nitrogén esetében mértük, a foszfor és a kálium hatásai kisebbek voltak.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bencze, Gábor, és Zoltán Futó. 2017. „A Kukorica relatív Klorofill Tartalma, levélterülete és termésátlaga közötti összefüggés vizsgálata monokultúrás tartamkísérletben”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 12 (3):21-28. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.3.21-28.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok