Vilmoskörte párlatok gázkromatográfiás és érzékszervi profilanalitikus eredményeinek elemzése egy- és többváltozós statisztikai módszerekkel

Main Article Content

Sipos László
Kovács Sándor
Nagygyörgy László
Lázár János
Gere Attila
Kókai Zoltán

Absztrakt

A nemzetközi kutatási eredmények azt mutatják, hogy a műszeres analitikai eredmények és az emberi érzékelés paraméterei között nagyfokú korreláció adódik a termékek különböző összetevőire vetítve. Munkánkban célul tűztük ki 6 magánfőzött és 4 kereskedelmi forgalomban kapható vilmoskörte párlat gázkromatográfiás (GC-MS) és érzékszervi profilanalitikus vizsgálatát. A gázkromatográfiás vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft. végezte, míg az érzékszervi profilanalitikus vizsgálatokat (ISO 13299:2016) a Szent István Egyetem Érzékszervi Minősítő Laboratóriumában (ISO 8589:2007) szakértői bírálócsoport segítségével (ISO 8586:2012) végeztük. Az egyváltozós elemzésekkel illó komponensenként és érzékszervi tulajdonságonként értékeltük az egyes párlatokat, az érzékszervi bírálói teljesítmény megfelelőségének szoftveres értékelése után (PanelCheck, ISO 11132:2012). Munkánkban sokdimenziós térredukciós módszerek matematikai módszereket alkalmazunk (principal component analysis, PCA; multiple factor analysis, MFA). Eredményeinkben bemutatjuk az érzékszervi és analitikai dimenziók közötti összefüggéseket, melyek során többek között alátámasztottuk, hogy a vilmoskörte vezéraromák (metil-2-transz-4-cisz-dekadienoát, etil-2- transz-4-ciszdekadienoát) szoros kapcsolatban vannak a körte íz érzékszervi dimenziójával. 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Sipos, László, Sándor Kovács, László Nagygyörgy, János Lázár, Attila László Gere, és Zoltán Kókai. 2017. „Vilmoskörte párlatok gázkromatográfiás és érzékszervi Profilanalitikus eredményeinek elemzése Egy- és többváltozós Statisztikai módszerekkel”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 12 (3):179-86. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.3.179-186.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok