Miért beteg a magyar futball még mindig? A magyar labdarúgás játékos piacának jellemzése

Main Article Content

Balogh Renátó
Dajnoki Krisztina
Bácsné Bába Éva

Absztrakt

Már a 70-es években elhangzott, hogy beteg a magyar labdarúgás, mert a magyar játékosok elmaradnak a külföldi társaiktól. Napjainkban továbbra is érzékeljük a magyar futball sportszakmai és gazdasági hátrányát a nyugat-európai országokétól, ezért merült fel a magyar játékospiac vizsgálatának szükségessége. A vizsgálatot a szomszédos horvát és szerb bajnokságok összehasonlításával végeztük el, négy szempont a játékoskeretek átlagéletkora, az idegenlégiósok aránya, a játékosok átlagos piaci értéke, illetve a bajnokságok transzferegyenlege alapján.
Megállapítottuk, hogy minden viszonylatban a legrosszabb (legidősebb játékosok, legnagyobb idegenlégiós arány, legalacsonyabb átlagos piaci érték, legkisebb transzferegyenleg) kondíciókkal a magyar bajnokság rendelkezik. Kutatásunk alapján beazonosítottuk, hogy a magyar játékospiac a „szállítók” csoportjába tartozik, bár a szállítás volumene még alacsonynak tekinthető. Ezt többek között magyarázza az is, hogy a magyar játékosok nem érdekeltek a külföldre történő szerződésben, hiszen a játékosok fizetése eléri a kisebb bajnokságokban megszerezhető fizetések mértékét.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Balogh, Renátó, Krisztina Dajnoki, és Éva Bácsné Bába. 2018. „Miért Beteg a Magyar Futball még Mindig? A Magyar labdarúgás játékos piacának jellemzése”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 13 (3-4):105-17. https://doi.org/10.14232/jtgf.2018.3-4.105-117.
Rovat
Sport és Turizmus