A KÜLHONI EGYETEMISTÁK MOTIVÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA AZ EGYETEMVÁLASZTÁS KAPCSÁN EXAMINATION OF THE FACTORS AFFECTING THE CHOICE OF UNIVERSITY MADE BY ETHNIC HUNGARIAN STUDENTS LIVING OUTSIDE HUNGARY

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ákos Valent

Absztrakt

Kutatásunkban a határon túli, külhoni magyar diákok egyetemválasztását vizsgáljuk. Az aktuális szakirodalom elemzéséből kiindulva arra keressük a választ, hogy milyen tényezők befolyásolták leginkább a szülőföldön maradást az egyetlen szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény, a Selye János Egyetem hallgatóinak körében. Nem véletlenül végeztük itt a felmérést. Különleges helyzetben van az említett egyetem, ugyanis a Selye János Egyetem az egyetlen olyan külhoni intézmény, ami szlovák állami fenntartású, de az oktatás nyelve legnagyobb részben magyar. A szlovák nyelven (is) kiadott diplomáját pedig elismerik egész Szlovákiában. Egyedülálló tehát az intézmény.


A három legmagasabbra értékelt motivációs tényező: a diplomaszerzés esélye, az anyanyelven való tanulás lehetősége és az egyetem földrajzi közelsége. A hallgatók csak a 4. legfontosabb faktornak tartották az egyetem hírnevét.


A kutatásunk során szerzett tapasztalatokat felhasználva, a vizsgálati eszközök pontosítása után egy több intézményt és diákot is érintő vizsgálatot szeretnénk lefolytatni a külhoni egyetemisták körében.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Valent, Ákos. 2019. „A KÜLHONI EGYETEMISTÁK MOTIVÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA AZ EGYETEMVÁLASZTÁS KAPCSÁN: EXAMINATION OF THE FACTORS AFFECTING THE CHOICE OF UNIVERSITY MADE BY ETHNIC HUNGARIAN STUDENTS LIVING OUTSIDE HUNGARY”. Köztes-Európa 10 (2.):121-31. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/vikekke/article/view/22045.
Rovat
Cikkek