EGY EURÓPAI MÓDSZER A TAGORSZÁGOK EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERÉNEK MINŐSÍTÉSÉRE AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGÜGYI FOGYASZTÓI INDEX VÁLTOZÁSA A VISEGRÁDI NÉGYEK ORSZÁGAIBAN

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Barbara Varga Paulikné

Absztrakt

Tanulmányomban a Visegrádi Országok egészségügyi rendszerének bemutatását követően az egyes országok egészségügyi ellátórendszerében bekövetkezett változtatások hatását kívánom elemezni, értékelni. A mostani elemzés fő módszerét az európai módszerek közül választottam, hogy az egészségügyi rendszereket minél objektíven hasonlíthassam össze.


A 2005-ben indult Euro Health Consumer Index (EHCI) felmérés 35 európai ország egészségügyi rendszerét értékeli. A Health Consumer Powerhouse nyilvános statisztikákat valamint független kutatások eredményeit használja fel az index számítása során. 6 fő vizsgálati területet hasonlítanak össze: betegjogok és információk, az ellátáshoz való hozzáférés, a betegellátás eredményessége és minősége, a közfinanszírozott egészségügy elérhetősége, a betegségek megelőzése és a gyógyszerellátás. Ez alapján a legutóbbi rangsorban Magyarország és Lengyelország egyaránt 584 ponttal a 29-30. az országok ranglistáján. Ezzel szemben az elmúlt időszakban Szlovákia és Csehország jelentős mértékű változást ért el.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Paulikné, Barbara Varga. 2019. „EGY EURÓPAI MÓDSZER A TAGORSZÁGOK EGÉSZSÉGÜGYI RENDSZERÉNEK MINŐSÍTÉSÉRE: AZ EURÓPAI EGÉSZSÉGÜGYI FOGYASZTÓI INDEX VÁLTOZÁSA A VISEGRÁDI NÉGYEK ORSZÁGAIBAN”. Köztes-Európa 10 (2.):109-19. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/vikekke/article/view/31559.
Rovat
Cikkek