A közúti távolságok hatása a hajdú-bihari települések gazdaságára THE EFFECT OF ROAD DISTANCES ON THE ECONOMY OF CITIES IN HAJDÚ-BIHAR COUNTY

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

István Kovács
Levente Nádasi

Absztrakt

A nemzetközi szakirodalom és a gyakorlati tapasztalatok is azt mutatják, hogy a gazdasági teljesítmény és a növekedés egyik legfontosabb faktora a közlekedési úthálózat elérhetősége. Ebből következően azt gondolhatnánk, hogy egy település gazdaságának alakulására jól érzékelhető hatással van a közúton megtett út távolsága, mivel a gazdaság ütőerét jelentő autópályahálózattól távolodva a vállalatok számára a telephelyválasztás kapcsán általában egyre kevésbé vonzóvá válik egy település. Emiatt azzal a feltételezéssel élünk, hogy egy település gazdaságára negatív hatással van az autópályától vett távolság.


Elemzésünket a Hajdú-Bihar megyei települések vállalatainak árbevételének, és az árbevétel változásának, illetve az adott település autópályától vett távolságának vizsgálatára alapozzuk. Az elemzés rámutat arra, hogy nincs közvetlen kapcsolat a hajdú-bihari településeken a vállalatok árbevételének növekedése, illetve az autópályától vett távolság között. Vagyis attól, hogy egy település távolabb helyezkedik el az autópályától, még lehet magas növekedése, miközben a közelebb fekvő településeken is előfordul alacsony növekedés. Viszont, ha egyes iparágak szintjén vizsgálódunk, akkor bizonyos iparágaknál (gépipar, mezőgazdaság, egyéb szolgáltatás) gyenge kapcsolat mutatkozik az árbevétel változása és a távolság között.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Kovács, István, és Levente Nádasi. 2020. „A közúti távolságok hatása a Hajdú-Bihari települések gazdaságára: THE EFFECT OF ROAD DISTANCES ON THE ECONOMY OF CITIES IN HAJDÚ-BIHAR COUNTY”. Köztes-Európa 11 (1.):79-91. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/vikekke/article/view/31561.
Rovat
Cikkek