Friedrich István véleménye az antantról és a béketárgyalásokról (1919–1920)

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

László Anka

Absztrakt

Friedrich István (1883–1951) az 1910-es években kezdett el politizálni, az első világháború idején Károlyi Mihály gróf politikájával azonosult, majd 1919 augusztusában a megszálló románok árnyékában ellenforradalmi kormányt alakított. Kabinetjét azonban a Nagy Háborút győzelemmel záró antant hatalmak nem ismerték el és nem voltak hajlandók meghívni a párizsi béketárgyalásokra. Ez a nemzetközi elszigeteltség vezetett ’19 novemberében a miniszterelnök lemondásához, hogy a magyar pártok kompromisszumaként megalakulhasson a Huszár Károly által vezetett koncentrációs kormány, amelyben Friedrich a hadügyminiszteri tisztséget kapta meg, majd néhány hónappal később ellenzékbe vonult és így kritizálta az első Nemzetgyűlésben a Simonyi-Semadam, illetve az azt követő Teleki-kormányoknak a béketárgyalásokkal, a trianoni békediktátum aláírásával és parlamenti ratifikálásával kapcsolatos magatartását.


Friedrich véleménye szerint a békeszerződés aláírásával szemben reális alternatívát jelentett a béketárgyalások megkezdésének halogatása, majd az aláírás megtagadása egészen addig, amíg az antant államok szövetsége felbomlik és egyedi érdekeik mentén széthúzás keletkezik körükben. Az alábbi tanulmányban ennek a – politikai eliten belül kisebbségben maradt, így a valóságban ki sem próbált – álláspontnak a képviseletét mutatjuk be.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Anka, L. (2019). Friedrich István véleménye az antantról és a béketárgyalásokról (1919–1920). Közép-Európai Közlemények, 11(4.), 83–99. Elérés forrás https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/vikekkek/article/view/31573
Rovat
Cikkek