Az anyagfelhalmozódás és a környezeti Kuznets-görbe MATERIAL ACCUMULATION AND THE ENVIRONMENTAL KUZNETS CURVE

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Andrea Karcagi-Kováts

Absztrakt

A környezeti Kuznets-görbe (Environmental Kuznets Curve – EKC) szerint a környezetszennyezés egy fordított U-alakú utat követ a gazdasági növekedés függvényében. Számos magyarázata létezik annak, hogy az egy főre eső makrojövedelem növekedésével párhuzamosan miért javul egyes környezeti mutatók értéke. Ilyen okok lehetnek a gazdaság szerkezetében bekövetkezett változások, fejlett technológiák alkalmazása, szigorúbb környezetvédelmi jogszabályok bevezetése, a lakosság környezettudatosabb életmódja vagy akár a szennyező iparágak exportálása fejlődő országokba. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy hogyan érvényesül a környezeti Kuznets-görbe a vizsgált országokban az anyagfelhalmozódás tekintetében. Az anyagfelhalmozódás mérésére a társadalmi metabolizmust leíró anyagáramlási számlák (Material Flow Accounts) egy felhasználási mutatóját, a DMI (direct material input) indikátor nemfémes ásványi anyagok kategóriáját használjuk.


Az elemzés eredményeképpen az országoknak négy nagy csoportját különböztethetjük meg attól függően, hogy milyen az anyagi telítettségi szintjük. Egyes országok teljesen telítettek – az EKC szigorúan monoton csökkenő –, mások még a telítődés közelében sem járnak – az EKC szigorúan monoton növekvő –, néhány országban a hipotézis beigazolódik – az EKC fordított U-alakú –, míg máshol az EKC N-alakot követ.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Hogyan kell idézni
Karcagi-Kováts, A. (2020). Az anyagfelhalmozódás és a környezeti Kuznets-görbe: MATERIAL ACCUMULATION AND THE ENVIRONMENTAL KUZNETS CURVE. Közép-Európai Közlemények, 12(2.), 163–179. Elérés forrás https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/vikekkek/article/view/31609
Rovat
Cikkek