Porózus dekoratív kerámiatermékek előállítási lehetőségeinek vizsgálata téglaagyag és alumínium-oxid porok felhasználásával

Main Article Content

Kurovics Emese
Gömze A. László

Absztrakt

Hagyományos téglaagyag és a műszaki kerámiaipari alapanyagként ismert alumíniumoxid felhasználásával a szerzők olyan új kerámia kompozitot fejlesztettek ki, amely felhasználható padlófűtési rendszerek dekoratív burkolására. A porszerű alapanyagokból finom szemcsés fűrészporral több összetétel alkalmazásával keverékeket készítettek, majd egytengelyű porsajtolással henger formájú próbatesteket sajtoltak. A minták égetése 1050°C, 1150°C illetve 1250°C-os maximális hőmérséklettel történt elektromos fűtésű kamrás kemencében. A szerzők által kapott vizsgálati eredmények jól mutatják a keverék összetétel és a hőkezelési körülmények hatását az elkészült próbatestek zsugorodására, porozitására, hővezető-képességére, valamint a termék olyan fizikai tulajdonságaira is, mint a szín. 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kurovics, Emese, és A. László Gömze. 2017. „Porózus dekoratív kerámiatermékek előállítási lehetőségeinek vizsgálata téglaagyag és alumínium-Oxid Porok felhasználásával”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 12 (4):67-72. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.4.67-72.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok