Egy sertéshús feldolgozó üzem vállalati tevékenységének bemutatása, valamint az új füstöléstechnológiai beruházásával kapcsolatos vállalat gazdaságtani és pénzügyi számításai

Main Article Content

Zsótér Brigitta
Túri István

Absztrakt

A sertéstenyésztés, illetve a sertéshústermelés és feldolgozás, valamint ezek logisztikája egyre nehezebb helyzetben van napjainkban. Ezt figyelembe véve egyre nehezebb egy vállalatnak egy sertéshús feldolgozó üzemet beindítania és működtetnie, úgy, hogy az gazdaságos is legyen. Egy ilyenfajta üzem logisztikai folyamatainak fontos része a füstölő rendszer, mely a feldolgozott hústermékeknek nem csupán ízét, hanem illatát, illetve tartósságát is meghatározza. Egy füstölő rendszer gazdaságossági számításait végeztük el a megtérülési idő, a diszkontált megtérülési idő, a nettó jelenérték, a belső kamatláb és a jövedelmezőségi index kiszámításával. Ezeket a 20, a 40, a 60, a 80 és a 100 százalékos kibocsátási szintnél vizsgáltuk meg. Ezen számítások elvégzése után megállapítható, hogy a 60 százalékos szinttől kezdődően jövedelmező a beruházás. 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Zsótér, Brigitta, és István Túri. 2017. „Egy sertéshús Feldolgozó üzem vállalati tevékenységének bemutatása, Valamint Az új füstöléstechnológiai beruházásával Kapcsolatos vállalat gazdaságtani és pénzügyi számításai”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 12 (4):275-80. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.4.275-280.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok