A termelői értékesítő szervezetek szerepe a vidék gazdaságában

Main Article Content

Panyor Ágota
Szebelédi Krisztina

Absztrakt

A kereslet koncentrálódásának, az áruházláncok térnyerésének következtében a mezőgazdasági termelők egyre kiszolgáltatottabbak a felvásárlókkal, feldolgozókkal szemben. Ezért a zöldség-gyümölcs ágazat hatékony működése érdekében a termelőknek együttesen szükséges fellépniük, mely fellépés egy lehetséges formája a Termelői Értékesítő Szervezet (TÉSZ). Ezen szervezetek nemcsak a termelők, hanem a vidékgazdaság tekintetében is fontos szerepet töltenek be.
Kutatásunkban a Garden TÉSZ Kft. kapcsán vizsgáljuk a szövetkezés nyújtotta gazdasági, technológiai, személyes előnyöket, valamint gátló tényezőit. A tagokkal, valamint az ügyvezető igazgatóval készített interjú alapján elmondható, hogy a szövetkezet által kínált biztos felvevőpiac, illetve post harvest tevékenység a legfontosabb előny a gazdálkodók számára. Emellett a szövetkezet hozzájárul a vidéki foglalkoztatás bővítéséhez is.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Panyor, Ágota, és Krisztina Szebelédi. 2018. „A termelői értékesítő Szervezetek Szerepe a vidék gazdaságában”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 13 (3-4):33-42. https://doi.org/10.14232/jtgf.2018.3-4.33-42.
Rovat
Agrárgazdaság, vidékgazdaság