Sertéstelep műszaki beruházásainak gazdaságossági vizsgálata

Main Article Content

Milojev Ágnes

Absztrakt

Egy mezőgazdasági zrt. sertéstelepén új fiaztatót és malacnevelőt alakítottak ki, valamint egy meglévő hizlalda felújítása is a program keretei közé tartozott. A beruházás finanszírozásával kapcsolatban 3 hipotézist állítottunk fel, melyek alapján a beruházás három lehetséges finanszírozási módját vizsgáltuk. Hipotéziseink: 1. hipotézis: a beruházás gazdaságosan megtérül a vizsgált 10 éves időszakon belül, ha azt a cég saját forrásból, állami támogatásból és hitel igénybevételével finanszírozza. 2. hipotézis: a beruházás gazdaságosan megvalósítható, tehát megtérül az adott időszak alatt, ha a projekt kivitelezési költségeit a társaság saját forrásból és hitel segítségével teljesíti. 3. hipotézis: a beruházás gazdaságosan megtérül a vizsgált 10 év alatt abban az esetben, ha a cég a projektet saját forrásból és állami támogatásból finanszírozza. Számításainkat gazdaságossági mutatók segítségével végeztük el. Kalkulációinkat 10 éves viszonylatban készítettük az eredmények összehasonlíthatóságának érdekében, ugyanis az igénybe vett hitel futamideje 10 év. A befektetők által elvárt éves hozam 8%. Vizsgálataink során az 1. és a 3. hipotézis alátámasztást nyert, míg a 2.
feltevést el kellett, hogy vessük. Végül a cég a beruházást saját forrásából, az állam által nyújtott vissza nem térítendő támogatásból és egy kereskedelmi bank által biztosított hitelből valósította meg

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Zsótér, Brigitta, és Ágnes Milojev. 2019. „Sertéstelep műszaki beruházásainak gazdaságossági vizsgálata”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 14 (2):251-55. https://doi.org/10.14232/jtgf.2019.2.251-255.
Folyóirat szám
Rovat
Gazdálkodás- és szervezéstudományok