Informatikai infrastruktúrák biztonsága a hazai egészségügyi ellátásban

Main Article Content

Tisóczki József

Absztrakt

A biztonságot —különösen napjainkban — nem lehet egy egzakt kifejezéssel definiálni.
A betegbiztonság egy „széles sávban” értelmezett komplex fogalom. A biztonságos betegellátás folyamatos biztosításához számos orvos-szakmai, műszaki-technológiai, energetikai, informatikai és logisztikai szakmaterület együttműködése szükséges. Ezek egyikének üzemzavara esetén már sérülhet a betegbiztonság. Jelen tanulmányomban egy rövid áttekintést adok a hazai egészségügyi ellátó-rendszer felépítéséről, kapcsolatrendszeréről. Ismertetem a létfontosságú rendszerelemek, mint fogalom létrejöttének indokoltságát, meghatározását, területeit és az alapokat adó főbb jogi szabályozókat. Különös tekintettel fókuszálok a kiemelten védendő kritikus infrastruktúrák (KIV) alá tartozó egészségügyi ellátó-rendszerek informatikai rendszereinek üzemeltetésére, annak folyamatosan változó kihívásaira.
Tanulmányom aktualitását adja az egyre nagyobb intenzitással megjelenő és mérhető kibertámadások gyakorlata, valamint a különleges adatoknak minősülő személyes egészségügyi adatok védelme. Megállapításom, hogy az egyén felelősségteljes informatikai infrastruktúra használata legalább akkora hatással van a biztonságos IT üzemre, közvetett módon a betegbiztonságra, mint a legkorszerűbb technológiák bevezetése és azok magas szintű használata.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Tisóczki, József. 2019. „Informatikai infrastruktúrák biztonsága a Hazai egészségügyi ellátásban”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 14 (3):137-51. https://doi.org/10.14232/jtgf.2019.3.137-151.
Folyóirat szám
Rovat
Innováció, információs- és gyártástechnológia