Egy kupuszinai almakert telepítésével kapcsolatos beruházási döntés előkészítése gazdasági számítások segítségével

Main Article Content

Balog Árpád

Absztrakt

Az almatermesztés nagy hagyományokkal rendelkezik Bácskertes (Vajdaság, Szerbia) településen, azonban ez a kijelentés intenzív termelés szempontjából nem állítható. Ezért is döntöttem úgy, hogy az otthon az amúgy is főként gyümölcstermesztéssel foglalkozó, családi mezőgazdasági vállalkozás kedvezőbb jövedelmezősége céljából, dolgozatom fő témájául az intenzív almaültetvény gazdasági beruházásait választom.
Az intenzív almaültetvények létesítése az egyik legköltségesebb beruházás a gyümölcsfajták közül, amelynek megtérülése számos tényezőtől függ. Dolgozatomban a beruházási támogatásokkal telepített ültetvény gazdaságosságával foglalkozom. Kutatásomat a termelői adatok és szakirodalom segítségével készítettem, valamint helyzetfelmérést végeztem a helyileg legközelebb lévő frisspiacon a vásárlói igények felmérése kapcsán. A gazdaságosságra vonatkozóan az ültetvényt az NPV (nettó jelenérték), IRR (belső megtérülési ráta), DPD (dinamikus megtérülési idő), valamint Pl (jövedelmezőségi index) mutatókon keresztül szemléltetem.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Balog, Árpád. 2015. „Egy Kupuszinai Almakert telepítésével Kapcsolatos beruházási döntés előkészítése gazdasági számítások segítségével”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 10 (1):34-40. https://doi.org/10.14232/jtgf.2015.1.34-40.
Folyóirat szám
Rovat
Gazdálkodás és Piackutatás