A smart city koncepciójának fejlődése

Fő cikk tartalom

Nagy Orsolya Bernadett

Absztrakt

Napjainkban a városoknak egyre több kihívással kell szembenézniük, melyek közé az erőforrások szűkössége, a városi infrastruktúra hiányosságai, a nem megfelelő energiaellátás, a közlekedés nehézségei, a környezetvédelmi kihívások és a munkanélküliség tartozik. A kormánynak és az önkormányzatoknak törekedniük kell egy újfajta megközelítés kialakítására az irányítás, az infrastruktúra, a tervezés, a pénzügyek és a városi szolgáltatások működésének terén. Ez a megközelítés az úgynevezett smart city vagy okos város.
Tanulmányomban három kutatást hasonlítok össze, melyek az okos városok alrendszereinek meghatározásával foglalkoznak, és részletesen ismertetem az egyes faktorokat a Chourabi és társai által készített tanulmányban meghatározott nyolc tényező alapján. Ahhoz, hogy a tényezők együttesen képesek legyenek hatékonyan működni fontos az elektronikus eszközellátottság, illetve, hogy a faktorok megfelelően össze legyenek kapcsolva, intelligensek legyenek, és ezáltal biztosítsák az okos város fenntarthatóságát és hatékony működését, valamint az állampolgárok igényeinek maximális kielégítését.

Cikk részletek

Hogyan kell idézni
Nagy, Orsolya Bernadett. 2020. „A Smart City koncepciójának fejlődése”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 15 (1-2), 69-77. https://doi.org/10.14232/jtgf.2020.1-2.69-77.
Rovat
Fenntartható és intelligens fejlődés