A vidékfejlesztés és a turizmus kapcsolatának relevanciája

Fő cikk tartalom

Sánta Ádám Kálmán

Absztrakt

A vidék fogalmát és lehatárolását, a vidéki térségek újra strukturálódását, valamint differenciálódását évtizedek óta tudományos diskurzusok övezik. Egységesen elfogadott definíciót nem is találunk a vidékre. Ám arra már sokkal pontosabb koncepciók, meghatározások léteznek, hogy egy hanyatló vidéki terület fellendítése hogyan történhet. Számos nemzeti és szupranacionális programot dolgoztak már ki arra, hogy miként lehet revitalizálni ezeket a térségeket. Mivel ma már nincs akkora dominanciája a vidéki térségekben a mezőgazdaságnak és az iparnak, mint az elmúlt évtizedekben, a szolgáltató szektor nyújtotta lehetőségek tudnak fejlődési lehetőséget biztosítani a rurális régióknak.
Jelen írás célja az, hogy a vidékfejlesztés eszköztárát a turizmus felől közelítse meg. Kontextusba kerül a vidékfejlesztés fogalmának értelmezése, az, hogy miként illeszthető ebbe a turizmus, milyen előnyökkel járhat a vidéki turizmus a leszakadó térségekben és milyen összteljesítményből részesülhetnek hazánkban a vidéki turizmus által fellendíteni kívánt térségek.

Cikk részletek

Hogyan kell idézni
Sánta, Ádám Kálmán. 2020. „A vidékfejlesztés és a Turizmus kapcsolatának relevanciája”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 15 (1-2), 91-109. https://doi.org/10.14232/jtgf.2020.1-2.91-109.
Rovat
Fenntartható és intelligens fejlődés