Bükk faanyag impedancia tomográfos vizsgálata

Main Article Content

Szakálosné Mátyás Katalin
Gubányi Gabriella

Absztrakt

A bükk álgesztesedését vizsgáló számos külföldi és hazai szerző, sok esetben eltérően vélekedik a kiváltó és befolyásoló tényezők tekintetében, azonban az bizonyos, hogy a megváltozott klimatikus jellemzők, hidrológiai viszonyok, hőmérsékletingadozások elősegítik a faanyag minőségének, szerkezetének, összetételének átalakulását. A ’90-es évektől napjainkig sokféle próbálkozás történt a fahiba kimutatására lábon álló fák esetében. Kutatásunk célja volt – alapozva arra a tényre, hogy vezetőképességbeli különbség áll fenn az egészséges és a rendellenes farész között – az impedancia tomográf alkalmazásának gyakorlati vizsgálata és elemzése, az álgeszt detektálásának lehetőségeként. Megállapításra került, hogy amennyiben az álgesztesedés tényének a feltárását szeretnénk még élő, lábonálló faegyedek esetében meghatározni és a gesztesedés mértékét megállapítani, úgy a módszer alkalmazható.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Szakálosné Mátyás, Katalin, és Gabriella Gubányi. 2023. „Bükk Faanyag Impedancia tomográfos vizsgálata”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 18 (Különszám):475-80. https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.kulonszam.475-480.
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Szakálosné Mátyás Katalin, Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar, Erdő- és Természeti Erőforrás-gazdálkodási Intézet (Sopron)

adjunktus

Gubányi Gabriella, Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar (Sopron)

erdőmérnök

Funding data

Hivatkozások

Biró B. (2004): A bükk álgesztesedés vizsgálata a Somogyi Erdészeti és Faipari Részvénytársaság Erdőállományaiban. Doktori értekezés, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Sopron.

Bondor A. (1986): A bükk. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Göncz B. (2018): Bükk álgeszt kimutatása elektromos mérés segítségével. Doktori értekezés, Soproni Egyetem, Sopron.

Gubányi G. (2021): Bükk álgeszt roncsolásmentes faanyagvizsgálata a TAEG Zrt. Soproni Erdészet hegyvidéki területén. Diplomamunka, Sopron.

Molnár S. (szerk.) (2000): Faipari Kézikönyv. I. Faipari Tudományos Alapítvány, Sopron.