Magyar sütőipari körkép 2023-ban – avagy miért duplázódott meg a kenyér ára?

Main Article Content

Absztrakt

2020-2022 között két válság is sújtotta az emberiséget: 2020-ban a pandémiás, 2022-ben pedig az orosz-ukrán háborús, amelyek mind egyfajta élelmiszerválságot is eszkaláltak idővel. A globális gazdaság még alig heverte ki a COVID-19 okozta kezdeti keresleti, majd kínálati hiányból fakadó válságot, amikor 2022.02.24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Először a gazdasági szakemberek azt gondolták, hogy a háború csak lelassítja a poszt-COVID gazdasági helyreállást, azonban ez hamar megcáfolódott, mivel igen komoly negatív társadalom-, és élelmiszergazdasági hatások lettek megfigyelhetőek. Köztük olyan makrogazdasági trendek, mint a rekord mértékű élelmiszerinfláció, reál vásárlóérték csökkenés, magas kamatlábak, elszabaduló energiaárak és recessziós kilátások. A sütőipar alapvető fogyasztási cikkeket előállító szegmense a nemzetgazdaságoknak, ugyanakkor a magyar vállalkozások rendkívül megsínylették az elmúlt évek során tapasztalható sütőiparspecifikus gazdasági helyzetet. 2015-ben 1274 db sütőipari vállalkozás működött, ennek száma 2020-ra 891-re csökkent le. A sütőiparban dolgozók száma több, mint 5200 fővel csökkent 5 év leforgása alatt. Arra kerestem a választ, hogy mely tényezők hatásaként drágultak meg ennyire drasztikusan az alapvető sütőipari termékek 2022 év eleje és vége között.  Ide sorolható az extrém módon megnövekedett alapanyag-, üzemanyag-, és energiaárak. Egy olyan iparágnál, mint a sütőipar, ahol igen alacsony a jövedelmezőségi mutató, nagy a kézimunka-igény és alapanyag költséghányad az olyan folyamatok, mint a hatékonyság által le nem követett béremelkedési dinamika, állami intervenciók által indukált pánikvásárlások, forint-euró árfolyam bizonytalansága, az energia és alapanyag beszállítók ár-profit spirálja, fennmaradási és rentabilitási kihívások elé helyezték a vállalatokat. Általánosságban véve a pékségek bevételei stagnáltak, ennek ellenére számos cég még a válság alatt is képes volt növekedni és beruházni, mivel éltek a lehetőséggel és kiszorítottak külföldi import termékeket a multinacionális láncok polcairól, amelyek az ellátási-lánc zavarai és a költségek emelkedése miatt elvesztették versenyképességüket. A magyar sütőipar telített, kapacitásai nincsenek kihasználva, ezek miatt egy rendkívül intenzív verseny tapasztalható a gazdasági szereplők között. Az elmúlt években megfigyelhető térhódítása a gyorsfagyasztott, elősütött, helyben sült termékeknek tovább folytatódott. Magyarország élelmiszerinfláció elleni rezilienciáját érdemes lenne javítani olyan lépésekkel, mint az importált áruk arányának csökkentése, hatékonyság növelő beruházások finanszírozása, vertikális együttműködés az agrárium és élelmiszeripar között és a nagyobb hozzáadott értékű termékek arányának növelése. Ezek a szempontok miatt nagyon fontos az, hogy ebben a szakágazat szerkezeti szelekciós folyamatban a sütőipari vállalkozások milyen jövőképet állítanak maguknak.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Magyar, Zoltán. 2023. „Magyar sütőipari körkép 2023-Ban – Avagy miért duplázódott Meg a kenyér ára?”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 18 (Különszám):299-313. https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.kulonszam.299-313.
Rovat
Tanulmányok

Hivatkozások

Aday, S., Aday, M. S. (2020): Impact of COVID-19 on the food supply chain. Food Quality and Safety, 4 (4): 167–180. https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyaa024

AHFES (2021): Bakery: European market, consumer trends and innovation, <https://www.ahfesproject.com/>

Agrárközgazdasági Intézet (AKI) (2020): Élelmiszeripari kapacitásjelentés IV. (1), Budapest.

Agrárközgazdasági Intézet (AKI) (2021): Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek pénzügyi helyzete, Budapest.

Agrárminisztérium (2019): A hazai sütőipar nyeresége megduplázódott az elmúlt 5 évben. <https://elelmiszerlanc.kormany.hu/a-hazai-sutoipar-nyeresege-megduplazodott-az-elmult-5-evben>

Budapesti Értéktőzsde (BÉT) (2019): A tőzsde a következő állomás - Zalaco Zrt. <https://www.bet.hu/Kibocsatok/bet50/2019/vallalatok/a-tozsde-a-kovetkezo-allomas---zalaco-zrt>

Cargill (2018): Fully Baked: Innovation and Growth Opportunities in the Bakery Market.

Euronews (2022): Leáll a legnagyobb litván műtrágya gyár a gázár emelkedése miatt. <https://hu.euronews.com/2022/08/25/leall-a-legnagyobb-litvan-mutragya-gyar-a-gazar-emelkedese-miatt>

European Parlament (EP) (2022a): EU-Russia trade in agri-food products. <https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2022/729294/EPRS_ATA(2022)729294_EN.pdf>

European Parlament (EP) (2022b): Russia's war on Ukraine: Impact on food security and EU response. <https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2022/729367/EPRS_ATA(2022)729367_EN.pdf>

Eurostat (2022): New indicator on annual average salaries in the EU. <https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/w/ddn-20221219-3>

Feldman Zs. (2020): Pékszövetségi közgyűlési beszámoló, Hévíz.

Hassen T.B. és Bilali H. E. (2022): Impacts of the Russia-UkraineWar on Global Food Security: Towards More Sustainable and Resilient Food Systems? Foods, 11 (15): 2301. https://doi.org/10.3390/foods11152301

Hungarian Power Exchange (HUPX) (2022): Piaci adatok

Index.hu (2022): Extrém helyzetbe került a sütőipar, lélektani szintek dőlnek meg. <https://index.hu/gazdasag/2022/11/12/peksnack-pekaru-fagyasztott/>

Ipacs T. (2022): Átalakuló sütőipar, változó piaci igények. <https://trademagazin.hu/hu/atalakulo-sutoipar-valtozo-fogyasztoi-igenyek/>

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) (2023): Minimálbér, közfoglalkoztatotti bérminimum, garantált bérminimum; A fogyasztóiár-index fogyasztási főcsoportok szerint és a nyugdíjas fogyasztóiár-index.

Li, A., Liu, D., Yang, W., Kishii, M., Mao, L. (2018): Synthetic hexaploid wheat: yesterday, today and tomorrow. Engineering, 4 (4): 552–558. https://doi.org/10.1016/j.eng.2018.07.001

Lin, F., Li, X., Jia, N., Feng, F., Huang, H., Huang, J., Fan, S., Ciais, P., Song, X.-P. (2023): The impact of Russia-Ukraine conflict on global food security. Global Food Security, 36 https://doi.org/10.1016/j.gfs.2022.100661

Magyar Nemzeti Bank (MNB) (2022): Termelékenységi jelentés 2022, Budapest, Magyar Nemzeti Bank 21.

Mbah, R. E., Wasum, D. F. (2022). Russian-Ukraine 2022 War: A Review of the Economic Impact of Russian-Ukraine Crisis on the USA, UK, Canada, and Europe. Advances in Social Sciences Research Journal, 9 (3): 144–153. https://doi.org/10.14738/assrj.93.12005

Nag, S. O. (2019): Top Wheat Producing Countries, WorldAtlas.

Numbeo (2023): <https://www.numbeo.com/food-prices/>

Panyor Á. (2017): A magyar élelmiszergazdaság jellemzői és kihívásai a XXI. században. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, 12 (3): 107–112. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.3.107-112

Pepó P. (2019): Integrált növénytermesztés 2., Alapnövények. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Pepó P., Sárvári M. (2011): Gabonanövények termesztése, Az agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése, 14–26.

Portfolio (2021): Napokon belül leállhat a műtrágya gyártása a Nitrogénműveknél <https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211006/bige-laszlo-napokon-belul-leallhat-a-mutragya-gyartasa-a-nitrogenmuveknel-503800>

Samuelson, P. A., Nordhaus, W. D. (2012): Közgazdaságtan. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Septe J. (2020): Pékszövetségi közgyűlési beszámoló, Hévíz.

Septe J. (2021): Átrendeződik a magyar sütőipar <https://www.pekszovetseg.hu/hirek/atrendezodik-a-magyar-sutoipar->

Spiertz, J. H. J., Ewert, F. (2009): Crop production and resource use to meet the growing demand for food, feed and fuel: opportunities and constraints. NJAS, 56 (4): 281–300. https://doi.org/10.1016/S1573-5214(09)80001-8

Szabó P. B. (2017): A hazai sütőipar helyzet napjainkban. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, 12 (1-2): 163–169. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.1-2.163-169

Trade Magazin (2020): FMCG kiskereskedelmi láncok üzleti rangsora.

Trading Economics (2022): Food inflation. <https://tradingeconomics.com/country-list/food-inflation>

United States Department of Agriculture (USDA) (2022): Ukraine Agricultural Production and Trade. <https://www.fas.usda.gov/sites/default/files/2022-04/Ukraine-Factsheet-April2022.pdf>

Zhou, X.-Y., Lu, G., Xu, Z., Yan, X., Khu, S.-T., Yang, J., Zhao, J. (2023): Influence of Russia-Ukraine War on the Global Energy and Food Security. Resources. Conservation and Recycling, 188: 106657. https://doi.org/10.1016/j.resconrec.2022.106657