A gluténmentes gabona, a Teff (Eragrostis Tef (Zucc.) Trotter), termeszthetőségének vizsgálata Közép-Európában

Main Article Content

Csabai Judit
Szabó Béla

Absztrakt

Az éghajlatváltozás, a föld hőmérsékletének jelentős emelkedésével és bizonyos területek száradásával fog járni. Európa csaknem felét érintette a 2022 évben tapasztalt forró nyár okozta aszályos állapot, amelyre az elmúlt fél évezred során nem volt példa. Az éghajlatváltozás negatív hatásain kívül az agrobiodiverzitás csökkenése is jelentős fenntarthatósági problémát jelez. A problémákra a mezőgazdasági termelésnek újabb és újabb szárazságtűrő fajták nemesítésével kell válaszolni, illetve olyan fajták kultúrába vonásával, és adaptálásával, melyek eleve szárazságtűréssel rendelkeznek. A teff (Eragrostis tef (Zucc.) Trotter) a Poaceae családba tartozó egynyári gabonaféle, amelyet Afrikában széles körben termesztenek. A terméséből készült liszt, az etiópiai konyha alapanyaga, finom szalmáját pedig állati takarmányként használják. A teljes kiőrlésű teffliszt egyre fontosabbá válik az egészséges élelmiszerek piacán. Különböző gluténmentes élelmiszerek, például tészták és kenyerek előállításához használják. A búzával, a kukoricával és a cirokkal ellentétben a teff ellenáll a szélsőséges klimatikus viszonyoknak, jól terem száraz és vízzel elöntött talajokon egyaránt. Kísérletünket a Nyíregyházi Egyetem bemutatókertjében állítottuk be 2022-ben. A teff magokat 2022 május 30.-án vetettük. A 4 ismétléses egyenként 0,5 négyzetméteres mikroparcellákat október 18.án takarítottuk be. A mérések során kapott terméshozamra vonatkozó eredményeinket kg/ha-ra számítottuk át. A közel 5 t/ha-os szénatermés kedvezőnek tűnik, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a növény öntözött körülmények között produkálta ezt a terméseredményt. A szemtermés (amennyiben a 90 százalékos tisztaság miatti levonásokat megtesszük) átlagosan 1,2 t/ha. Ez lényegesen elmarad termesztett gabonaféléinktől, de az esetlegesen alacsony termelési költség és a magas értékesítési ár a növényt akár versenyképessé teheti. Az ezermagtömeg 0,301 g volt, mely érték, meghaladja a szakirodalom által közölteket.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Csabai, Judit, és Béla Szabó. 2023. „A gluténmentes Gabona, a Teff (Eragrostis Tef (Zucc.) Trotter), termeszthetőségének vizsgálata Közép-Európában”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 18 (Különszám):105-12. https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.kulonszam.105-112.
Rovat
Tanulmányok
Szerző életrajzok

Csabai Judit, Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet (Nyíregyháza)

főiskolai docens

Szabó Béla, Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet (Nyíregyháza)

főiskolai tanár

Hivatkozások

AgriFuture Australia(2022): Feasibility study and development of RD&E Plan for the Australian teff industry. The University of Melbourne. <https://agrifutures.com.au/related-projects/feasibility-study-and-development-of-rde-plan-for-the-australian-teff-industry/> (2022. 12. 21.)

Araya, A., Stroosnijder, L., Girmay, G., & Keesstra, S. D. (2011). Crop coefficient, yield response to water stress and water productivity of teff (Eragrostis tef (Zucc.). Agricultural water management, 98 (5): 775–783. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2010.12.001

Barretto, R., Buenavista, R. M., Rivera, J. L., Wang, S., Prasad, P. V., Siliveru, K. (2021). Teff (Eragrostis tef) processing, utilization and future opportunities: a review. International Journal of Food Science & Technology, 56 (7): 3125–3137. https://doi.org/10.1111/ijfs.14872

Baye, K., Mouquet-Rivier, C., Icard-Verniere, C., Picq, C., Guyot, J.P. (2014). Changes in mineral absorption inhibitors consequent to fermentation of Ethiopian injera: Implications for predicted iron bioavailability and bioaccessibility. International Journal of Food Science and Technology, 49: 174–180. https://doi.org/10.1111/ijfs.12295

Csabai J., Kazlauskas M., Kolesnyik A., Hörcsik Zs., Szanyi M. (2019): Amaránt fajták vegetatív fejlődésének és maghozamának vizsgálata különböző tápanyagutánpótlási és talajjavítási módik hatására. In: Lajtos, I., Kosztyuné Kraják E., Szabó B.: Tápanyag-utánpótlás a fenntartható homoki gazdálkodásban: „komplex vidékgazdasági és fenntarthatósági fejlesztések kutatása, szolgáltatási hálózatának kidolgozása a kárpát-medencében”. Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet, Nyíregyháza. 58–65.

Cochrane, L., Bekele, Y. W. (2018). Average crop yield (2001–2017) in Ethiopia: Trends at national, regional and zonal levels. Data in brief, 16: 1025–1033. https://doi.org/10.1016/j.dib.2017.12.039

Crymes A. R. (2015): The international footprint of teff: Resurgence of an ancient ethiopian grain, 2015.

D’Andrea, A. C. (2008). T’ef (Eragrostis tef) in ancient agricultural systems of highland Ethiopia. Economic Botany, 62 (4): 547–566. https://doi.org/10.1007/s12231-008-9053-4

El-Alfy, T. S., Ezzat, S.M. & Sleem, A.A. (2012). Chemical and biological study of the seeds of Eragrostis Tef (Zucc.) trotter. Natural Product Research, 26: 619–629. https://doi.org/10.1080/14786419.2010.538924

Davison, J., Laca, M. (2010). Biomass Production of 15 Teff Varieties Grown in Churchill County, Nevada During 2009. Nevada Cooperative Extension.

Fairweather-Trait, S. J. (2002). Bioavailability of trace elements in man and animals. Proceedings of the 10th International Symposium on Trace Elements in Man and Animals (TEMA 10), 10: 255–260. https://doi.org/10.1007/0-306-47466-2_76

FAO (2015):Analysis of price incentives for teff in Ethiopia for the time period 2005–2012

Flór N. L. (2022): A szárazság és a háború sem kíméli az élelmiszereket. Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. <https://www.oeconomus.hu/irasok/a-szarazsag-es-a-haboru-sem-kimeli-az-elelmiszereket/> (2022.12.09.)

Hassen, I., Regassa, M., Berhane, G., Minten, B. & Taffesse, A.(2018). Teff and its role in the agricultural and food economy. In: The Economics of Teff: Exploring Ethiopia’s Biggest Cash Crop (B. Minten, A. Taffesse & P. Brown). International Food Policy Research Institute, 11–38. <https://ageconsearch.umn.edu/record/ 212465/?ln=en. > (2020. 04. 21)

Hay Suppliers (2022): Hay / Grass For Sale. Top Quality Hay Fodder Suppliers. <https://www.dgh-haysuppliers.com/ > (2022.12.21.)

Ketema, S. (1997): Tef-Eragrostis tef (Zucc.). Bioversity International. (Vol. 12).

Kis A., Szabó P., Pongrácz R. (2022): Erdős-sztyeppévé változhat szinte egész Magyarország, ha hagyjuk elszaladni a klímaváltozást, In: Masfelfok.hu, < https://masfelfok.hu/2022/08/16/erdos-sztyeppeve-valtozhat-szinte-egesz-magyarorszag-ha-hagyjuk-elszaladni-a-klimavaltozast/> (2022.12.09.)

Lee, H. (2018). Teff, a rising global crop: Current status of teff production and value chain. The Open Agriculture Journal, 12 (1): 185–193. https://doi.org/10.2174/1874331501812010185

Mavroeidis, A.; Roussis, I.; Kakabouki, I. (2022): The Role of Alternative Crops in an Upcoming Global Food Crisis: A Concise Review. Foods, 11 (22): 3584. https://doi.org/10.3390/foods11223584

Miller, D.R. (2009): Teff Grass: A New Alternative. <https://alfalfa.ucdavis.edu/+symposium/2009/files/talks/09WAS19_Miller_Tef.pdf>

(2022.02. 11.)

Newburger, E. (2022): Europe is experiencing its worst drought in at least 500 years, In: CNBC, <https://www.cnbc.com/2022/08/23/europe-drought-worst-in-at-least-500-years-eu-report.html. > (2022.12.09.)

Norberg, S., Roseberg, R. J., Charlton, B. A., Shock, C. C. (2008). Teff: a new warm-season annual grass for Oregon.

Özköse, A., Acar, B., Kamaci, M. (2022): A new plant for Turkey: teff. Proceeding book, 161.

Piszkerné Fülöp, É., Treitz, M., Treitz, J. (2017). Egyre kelendőbb a csicseriborsó Európában is. Agroinform.<https://www.agroinform.hu/gazdasag/egyre-kelendobb-a-csicseriborso-europaban-is-34271-001> (2022.12.10.)

Pulvento, C., Sellami, M. H., Lavini, A. (2022). Yield and quality of Amaranthus hypochondriacus grain amaranth under drought and salinity at various phenological stages in southern Italy. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102 (12): 5022–5033. https://doi.org/10.1002/jsfa.11088

Reda, A. (2015): Achieving food security in ethiopia by promoting productivity of future world food tef: A review. Adv Plants Agric Res, 2 (2): 00045. https://doi.org/10.15406/apar.2015.02.00045

Roussis I., Folina A., Kakabouki I., Kouneli V., Karidogianni S., Chroni M., Bilalis D. (2019): Effect of organic and inorganic fertilization on yield and yield components of teff [Eragrostis tef (Zucc.) Trotter] cultivated under mediterranean semi-arid conditions. Scientifc Papers. Series A. Agronomy, 67 (1): 138–144.

Tefera, H., Belay, G. (2006): Eragrostis tef (Zuccagni) trotter. In: Brink, M., Belay, G.: Plant Resources of Tropical Africa 1. Cereals and Pulses. PROTA (Plant Resources of Tropical Africa/Ressources vegetales de l’Afrique tropicale). Wageningen, Netherlands. PROTA Foundation/Backhuys Publishers.

Steffen, W., Rockström, J., Richardson, K., Lenton, T. M., Folke, C., Liverman, D., Schellnhuber, H. J. (2018): Trajectories of the Earth System in the Anthropocene. Proceedings of the National Academy of Sciences, 115 (33): 8252–8259. https://doi.org/10.1073/pnas.1810141115

Woldeyohannes, A. B., Accotto, C., Desta, E. A., Kidane, Y. G., Fadda, C., Pè, M. E., & Dell’Acqua, M. (2020). Current and projected eco-geographic adaptation and phenotypic diversity of Ethiopian teff (Eragrostis teff) across its cultivation range. Agriculture, Ecosystems & Environment, 300: 107020. https://doi.org/10.1016/j.agee.2020.107020

Zhu, F. (2018). Chemical composition and food uses of teff (Eragrostis tef). Food chemistry, 239: 402–415. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.06.101