Karosszérialakatos munkák során alkalmazott hegesztési eljárások összehasonlítása

Main Article Content

Zsótér Brigitta
Benkő Máté
Molnár Tamás

Absztrakt

A karosszérialakatos munkák során a legismertebb eljárásokat vizsgáltuk mind statikai-, gazdaságossági- és korrózióvédelmi szempontokat figyelembe véve. Ezen eljárások kiválasztása az alkalmazásuk gyakoriságát tekintve történt. A próbatestek legyártása során a szabványos mintát használtuk, illetve a karosszérialakatosok által is használt hegesztési módszerrel és fogásokkal lettek elkészítve. A szakítóvizsgálat elvégzése után az eredményekből kiderült, hogy lényeges különbség statikailag nincs a vizsgált 4 hasonló eljárás között, a lánghegesztés egymásnak illesztett lemezek esetében, a MIG hegesztés egymásnak illesztett lemezek esetében, a MIG hegesztés lapolt lemezek esetében, és a MIG hegesztés lapolt peremezett lemezek esetében. A MIG eljárással végzett ponthegesztés bizonyult a leggyengébbnek. Viszont gazdasági szempontból az a legolcsóbb eljárás, utána a MIG hegesztővel legyártottak, végül pedig a lánghegesztés.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Zsóter, Brigitta, Máté Benkő, és Tamás Molnár. 2022. „Karosszérialakatos munkák során Alkalmazott hegesztési eljárások összehasonlítása”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 17 (3-4):107-14. https://doi.org/10.14232/jtgf.2022.3-4.107-114.
Rovat
Humánerőforrás menedzsment, logisztika és gyártástechnológia

Hivatkozások

Bagyinszky Gy., Czinege I. (2006): Fémek gyártási eljárásai. Széchenyi István Egyetem, Győr.

Bernus F. (2014): Hegesztő mestervizsgára felkészítő jegyzet. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Budapest.

Gál J. (2008): A logisztika alapjai. IM Informatikai Magániskola Kft. Hódmezővásárhely.

Gál J., Kmoskó É. (2008): Connecting Points of Logistics, Product Management and Controlling at Manufacturing Companies. Analecta Technica Szegedinensia. Szeged, vol. 2 No 1. pp. 31-37.

Heinemann G., Kalányos F. (2014): Karosszérialakatos vizsgára felkészítő jegyzet. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Budapest.

Staudt, W. (1988): Gépjárműtechnika. Omár Bt., Székesfehérvár.

Surányi E. (1968): Az autó. Táncsics könyvkiadó, Budapest.

Ternai Z. (1965): A gépkocsi. Műszaki könyvkiadó, Budapest.