Hurrá, sakkozzunk!

Main Article Content

Bozókiné Hefkó Erzsébet

Absztrakt

Az iskolakezdés törvényi szabályozása alapján a gyermekek 6 évesen iskolaköteles korba lépnek, de nálunk a szülők előnyben részesítik a 7 éves korban történő iskolakezdést. Azonban a 6. életévüket betöltött gyermekek többsége bizonyos értelemben már „kilóg” az óvodából. Rengeteg ismerettel rendelkeznek, érdeklődési körük szerteágazó, a számítógép, a technikai eszközök használata része a mindennapjaiknak. A 6 évesen óvodában maradó gyermekek többsége nem az értelmi képességek terén, hanem a szocializáció, az alkalmazkodás, az akarati tényezők tekintetében mutat lemaradást. Már olyan játékokra és kihívásokra van szükségük, amelyek − azon túl, hogy divatosak, „menő”-nek minősülnek − egész személyiségüket, kompetenciáikat fejlesztik, illetve alkalmasak az egyénenkénti, különböző területeken esetenként meglévő képesség- és készségbeli lemaradások pótlására, illetve felzárkóztatásra, egyénre szabott differenciálásra is. Kiemelt szerepe van többek között a vizualitásnak, az életkornak megfelelő szintű magyarázatnak, az interaktív tevékenységeknek, melyek önálló gondolkodásra, de a társsal való bizonyos fokú kooperációra, valamint egymás döntéseinek tiszteletben tartására késztetnek.
Az egyik ilyen tevékenység a sakk. A világ egyik legismertebb, gyakran játszott táblajátéka, hiszen a különböző kultúrákban számos változata ismert.
A legtöbb ember, még a témában igencsak laikus is, valamilyen szinten ismeri a játék alapjait, szabályait, lépéseit. Azonban az óvodában, egy 5-6-(7) éves gyermek számára ezeket az ismereteket játékosan, élményszerűen kell közvetíteni: úgy, hogy minden kis szegmensnél jelen legyen az azonnali visszacsatolás, biztosítva legyen a sikerélmény is, de közben az esetleges kudarc megélésére, kezelésére is meg kell tanítanunk a gyermekeket.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bozókiné Hefkó, E. (2022). Hurrá, sakkozzunk!. Módszertani Közlemények, 62(2), 66–95. Elérés forrás https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/modszertani-kozlemenyek/article/view/44244
Folyóirat szám
Rovat
Műhely