A tanulásban akadályozott tanulók idegennyelv-oktatásának kérdései

Main Article Content

Nemes Magdolna
Jeszták Emília

Absztrakt

Dolgozatunkban a magyarországi, tanulásban akadályozott tanulók általános iskolai idegennyelv- oktatásának kérdéseivel foglalkozunk. Kutatásunk során félig-strukturált interjúkat készítettünk kilenc nyelvtanárral, akik szegregált intézményekben idegen nyelvet oktatnak tanulásban akadályozott tanulóknak. A kutatást 2022 tavaszán végeztük. Az interjúk egy része személyes jelenlétben, másik része online formában zajlott. Hazánkban a szegregált intézményben tanuló, tanulásban akadályozott diákok 7. osztálytól, heti 2 órában tanulnak idegen nyelvet, amely lehet angol vagy német. A kutatásunk során megkérdezett pedagógusok válaszai azt mutatják, hogy nagy figyelmet fordítanak a játékos, kommunikatív nyelvoktatásra és a diákok egyéni fejlesztésére. Az általunk készített interjúk elemzése során úgy láttuk, a tanulásban akadályozott tanulók nyelvoktatása kihívás a pedagógus számára, hiszen a tanulóknak nagyon sok esetben az anyanyelvükön is nehézségeik vannak. A tanulásban akadályozott tanulók nyelvoktatása teret ad a pedagógusok kreativitásának. A nyelvórákon használják az interaktív táblát, az IKT-eszközöket, többféle játékos feladatot is beépítenek a tanítási folyamatba, pl. memóriajáték, kártyajátékok, társasjátékok. A pedagógusok mozgásra épülő mondókákkal, dalokkal is színesítik az óráikat. A kutatás másik részében hetedik osztályos, tanulásban akadályozott tanulókat kérdeztünk az iskolai angolóráikkal kapcsolatban. A fókuszcsoportos beszélgetés során világossá vált, hogy a nyelvórán kívül nem foglalkoznak az angolórai tananyaggal, és csak néhányan hallgatnak angol nyelvű dalokat. Mindannyian egyetértettek abban, hogy az angol nyelv fontos a jövőjük szempontjából, elsősorban a munkavállalás és az utazás területén.

Article Details

Hogyan kell idézni
Nemes, M., & Jeszták, E. (2023). A tanulásban akadályozott tanulók idegennyelv-oktatásának kérdései. Módszertani Közlemények, 63(3), 65–89. https://doi.org/10.14232/modszertani.2023.3.65-89
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok

Hivatkozások

Ahyatul, Ula (2021): The Influence of Using Mimicry Memorization Method towards Students’ Vocabulary Mastery at the Eighth Grade of SMP N 1Cukuh Balak at the First Semester in the Academic Year of 2020/2021 (Doktori értekezés, kézirat). http://repository.radenintan.ac.id/14899/2/PUSAT%20BAB%201%202.pdf (2023. január 5.)

Czibere Csilla és Kisvári Anna (2006. szerk.): Inkluzív nevelés. Ajánlások tanulásban akadályozott gyermekek, tanulók kompetencia alapú fejlesztéséhez. SuliNova Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht., Budapest.

Európai Bizottság (2018): A TANÁCS AJÁNLÁSA a nyelvtanítás és a nyelvtanulás átfogó megközelítéséről. Európai Bizottság, Brüsszel. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/ HTML/?uri=CELEX:52018DC0272&from=SK

Józsa Krisztián és Fazekasné Fenyvesi Margit (2007): Tanulásban akadályozott gyermekek tanulási motivációja. Iskolakultúra Online, 1. sz. 76–92.

Kovács Kristóf, Faragó Boglárka, Kövi Zsuzsanna, Rózsa Sándor és Dávid Mária (2016): A rövid távú emlékezet és a munkamemória online mérése: Corsi, számterjedelem és n-vissza. Magyar Pszichológiai Szemle, 71. 1. sz. 73–90.

Meggyesné Hosszu Tímea (2015): A tanulásban akadályozott gyermekek idegennyelv-tanításának kérdései. Digitális tananyag. SZT JGYPK, Szeged. http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/ A_tanulasban_akadalyozott_gyermekek_idegen_nyelvtanitasanak_kerdesei_teljes/ (2022. december 30.)

Meggyesné Hosszu Tímea és Lesznyák Márta (2017): Az idegen nyelvet tanító pedagógusok módszertani repertoárja a tanulásban akadályozott gyermekek iskoláiban. Modern Nyelvoktatás, 23. 4. sz. 22–42.

Meggyesné Hosszu Tímea (2019): Let’s do it. Angol nyelvkönyv 7., Eszterházy Károly Egyetem ‒ Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Budapest.

Meggyesné Hosszu Tímea (2019): Tanári Kézikönyv. NT-98703 - LET’S DO IT. Angol nyelvkönyv 7. Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Budapest.

Mesterházi Zsuzsa (1997) Tanulási akadályozottság (szócikk) In: Báthory Zoltán és Falus Iván (szerk.): Pedagógiai Lexikon. III. kötet. Keraban Könyvkiadó, Budapest.

Tánczos Tímea és Németh Dezső (2010): A munkamemória mérőeljárásai és szerepük az iskolai szűrésben és fejlesztésben. Iskolakultúra, 20. 7-8. sz. 95–111. http://real.mtak.hu/57877/1/8_ EPA00011_iskolakultura_2010-07-08.pdf

Tulus, Musthofa és Rihanatul, Fauziah (2021): Arabic Phonological Interventions with Mimicry-Memorization Learning Method: A Review on Evidence-Based Treatment. Journal Pendidikan: Teori, Penelitian, dan Pengembangan, 6. 1. sz. 96–102.