A genderrelativitásról - két overallos nő kapcsán

Main Article Content

Bollobás Enikő

Absztrakt

Tanulmányomban a posztmodern és feminista szubjektumelméletek sajátos találkozásában leírt szubjektivációs folyamatokat vizsgálva mutatom be az alanyi és tárgyi megképzések társadalmi nemi vonatkozásait. Genderrelativitásnak nevezem azt a jelenséget, amikor a rögzítetlen szubjektumpozíciók révén a társadalmi nem inflekciói – vagyis azok a ragok vagy markerek, melyek a „férfiság” és a „nőiség” társadalmi diszkurzusok által történő megképzésében a két nemet „beírják” (beírását végzik, beírottságáért felelősek) – végletesen viszonylagos relációkat hoznak létre. Szövegközeli olvasásban mutatom be, ahogyan Carson McCullers A szomorú kávéház balladája (The Ballad of the Sad Cafe) című kisregényében a három szereplő három különböző vágykapcsolatot alkotva teszi viszonylagossá a társadalmi nem kategóriáit. 

Article Details

Hogyan kell idézni
Bollobás, Enikő. 2012. „A genderrelativitásról - két Overallos Nő kapcsán”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 2 (1):5-19. https://ojs.bibl.u-szeged.hu/index.php/tntef/article/view/33631.
Rovat
Meghívott előadók
Információk a szerzőről

Bollobás Enikő, Eötvös Lóránd Tudományegyetem

Bollobás Enikő, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (Budapest) Angol-Amerikai Intézetének egyetemi tanára, az MTA doktora. Négy könyv (THEY AREN’T, UNTIL I CALL THE—MPerforming the Subject in American Literature. New York: Peter Lang, 2010; Az amerikai irodalom története, Budapest: Osiris, 2005; Charles Olson, New York: Twayne, 1992; Tradition and Innovation in American Free Verse, Budapest: Akadémiai Kiadó, 1986) és több mint száz tanulmány szerzője, melyek magyar és nemzetközi tudományos és irodalmi folyóiratokban láttak napvilágot (American Quarterly, Paideuma, Journal of Pragmatics, Language and Style, Word and Image, Modern Philology). Publikációi a következő témakörökben jelentek meg: amerikai irodalmi kánonok, modernizmus és posztmodernizmus, nőirodalom, avantgárd és kísérleti hagyományok, valamint szubjektumelméletek, kánonelméletek, poétikai elméletek, a feminista irodalom- ill. kultúrakritika és az amerikanisztika elméletei. Publicisztikáit a The Washington Post közölte, s megjelentek a washingtoni kongresszusi évkönyvben (Congressional Record) is.